[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Őszi vedlés: Normális folyamat vagy aggodalomra ad okot?

Őszi vedlés: Normális folyamat vagy aggodalomra ad okot?

vedlés

Az ősz beköszöntével elérkezik a kutyák vedlésének időszaka is.

Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel vedlenek a négylábú kedvenceink. Míg a tavaszi szőrcsere gyorsabb, addig az őszi vedlés hosszabb ideig tart.

A vedlés típusai

Kutyák esetében három fő vedlési típust különböztetünk meg:

Kölyökkori szőr leváltása

A kölyökkutyák 6-8 hónapos korukban kezdik el levetni puha baba szőrüket, amelyet erősebb, fényesebb szőr vált fel.

Időszakos vedlés

Tavasszal és ősszel fordul elő. A kutyák március-áprilisban és augusztus végétől október végéig vedlenek. A hideg hónapokra való felkészülés érdekében az őszi vedlés során sűrűbb aljszőrzet nő.

Folyamatos vedlés

Lakásban tartott, rövid szőrű kutyák, mint a tacskók vagy mopszok, folyamatosan vedlenek, főleg a fűtött lakásokban.

Hogyan segíthetünk kutyánknak a vedlési időszakban?

A vedlési időszakban érdemes rendszeresen fésülni a kutyát. Ez javítja a bőrének vérkeringését és csökkenti a szőrhullást a lakásban. Használjunk masszázskesztyűt vagy speciális fésűt a szőrzet típusának megfelelően.

A kutyánknak ilyenkor több tápanyagra van szüksége. A sörélesztő és a lazacolaj táplálékkiegészítők segíthetnek a szőr egészségének megőrzésében. Emellett fontos, hogy a kutya étrendje ne tartalmazzon ízfokozókat, inkább természetes alapanyagokat.

Figyelmeztető jelek

Bár a vedlés egy  normális biológiai folyamat, ha a kutya nyolc hétnél tovább vedlik vagy a bundája fénytelen, érdemes állatorvoshoz fordulni. Az egészséges kutyák a vedlés során cserélik le a bundájukat, hogy felkészüljenek a hideg időszakra.

Ha a kutyádnak nagyon hullik a szőre, ne aggódj, az őszi vedlés természetes folyamat! Ez bonyolult biológiai művelet nagyban elősegíti, hogy a kutyád felkészüljön a hidegebb hónapokra

Previous «
Next »