[uam_ad id="3387"]

Dalmata

A dalmata:

Színe: fehér, fekete vagy barna foltok tarkítják (a foltok kerekek, határozott szélűek, megszakítás nélküliek, egyenletes elosztásúak). Marmagassága: 55-61 cm (kan), illetve 50-58 cm (szuka). Súlya: 25-30 kg. Vizsla formájú és nagyságú, elegáns megjelenésű, rövid szőrű, pöttyös kutya. A feje hosszúkás. A koponyatető lapos, a fülek között széles. Arcorri része erős és hosszú. Homlokvonala erőteljes. Orrtükre: a fekete foltosé fekete, a barna foltosé barna. A szeme közepes nagyságú, kerek, színe a kutya foltjainak színétől függ. Füle tövénél széles, lelógó, lekerekedő végű. Nyaka közepesen hosszú, könnyed, szépen ívelő. Háta egyenes, izmos. Mellkasa nem túl széles, de mély. Ágyéka szilárd, igen jó izomzatú, könnyed ívelésű. Fara legömbölyödő, combjai izmosak. Csánkja erős. Mellső végtagjai egyenesek, erősek, izmosak. Mancsa kerek, ujjai boltozatosak. Farka a csánkig ér, hegye folyamatosan vékonyodik, sohasem kunkorodó, figyelő helyzetben az állat vízszintesen tartja. Előnyös, ha a farok is foltos. Szőrzete rövid, sűrű, kemény.
Értelmes, tanulékony, ragaszkodó, rendkívül aktív, mozgékony kutya. Alapvetően vidám és barátságos. Nem „egyemberes” eb; az egész családot egyformán kedveli, a gyerekeket különösen nagyon szereti. Kitartó, jó futó.
A dalmata általában nagyon szereti a társaságot, s remekül kijön a többi kutyájával és a szabadban megismert idegen ebekkel is. A gyerekekkel is jó a kapcsolata. Rendszerint a macskákkal és egyéb háziállatokkal való együttélése sem okoz gondot, feltéve, hogy megfelelő volt a szocializációja. A látogatókkal szembeni magatartása a kutya egyéniségétől függ: vagy éberen, vagy vonakodóan viselkedik.
A dalmatát nem túl nehéz nevelni, de természetének van egy csökönyös oldala is, amely főként akkor erősödik meg, ha túl sokat várnak tőle, vagy elveszíti érdeklődését a gyakorlatok iránt. Ha helyesen viselkedik, nagyon meg kell dicsérni – ezt esetleg jutalomfaltokkal is meg lehet erősíteni -, és a gyakorlatokat mindig variálni kell. Sem a túl szigorú, sem a túl engedékeny nevelés nem célravezető; az arany középutat kell megtalálni.
nagy a mozgásigénye
Ágómenti dalmata kennel

Previous «
Next »