[uam_ad id="3387"]

Rhodesian Ridgeback

Amikor a 16. Században a portugál telepesek elérték Afrikát, beszámolóikban említést tettek a hottentották különleges kutyáiról is: középtermetűek, bátrak, gyorsak, kitartóak, a hátukon pedig visszafelé nő a szőr. Amikor pedig az angolok és búrok is megjelentek a kontinensen, magukkal hozták saját kutyáikat. Míg a telepesek magukkal vitt kutyái nehezen bírták az afrikai klímát, megfigyelték, hogy ezek a kutyák rendkívüli módon alkalmazkodtak hozzá. Elkezdték keresztezni őket a sajátjaikkal, és így kialakult az afrikai oroszlánkutya.

A rövidre fogott történelmi hátér után nézzük, mire számíthatsz, ha azt tervezed, hogy egy ilyen kutyával osztod meg az életedet.

                          

Nekem való?

Gondold át. Gyönyörű, atletikus, fenséges, nagyon intelligens. Emellett önfejű, makacs, sértődékeny, sok mozgást igényel és sok-sok szeretetet. Egyenrangú társ, nem vár parancsra, hogy mit csináljon, de ha partnerként tekintesz rá, mindent megtesz érted. Ha németjuhászos engedelmességet vársz, ne őt válaszd. Ha nincs humorérzéked, akkor se. Ha nem szeretsz sportolni, erdőt-mezőt járni, kirándulni, nem vagy nyitott valami olyan kutyás sportra, amiben mindkettőtök örömét lelheti, ha kevés időd van rá, ha nem családtagként kezelnéd, szintén ne őt válaszd. Ha viszont egy szép, intelligens kutyát szeretnél, aki tutira kimozdít a négy fal közül, és persze szeretnél egy szuper ricsis közösségbe tartozni (a ricsisek úgyis mindig megtalálják egymást), ha van egy szabad fotelod a nappaliban, ha szeretné egy olyan kutyát, akinek mindenről megvan a véleménye… na meg ha van humorérzéked. Az kell, tényleg.

Nem számít, hogy volt-e már kutyád. Az számít, hogy ismerd meg őt minél jobban, légy nyitott arra, hogy esetleg változzon eközben a kutyákról kialakult véleményed.

Idővel pedig rájössz, hogy egy ridgeback nem ridgeback…

                                 

Kinti vagy benti tartás?

Talán ez a leggyakoribb kérdés a gazdijelöltektől. Úgy gondolom, egy ricsinek a kinti-benti tartás az ideális. Ne kelljen egész nap egy lakásban kucorognia, de minél több időt tölthessen a családdal is. Fázik-e kint, ha kinti kutyának szeretnénk? Ha van jól szigetelt, beszalmázott ólja, biztos nem fog megfagyni, de gondoljunk bele, hogy ő egész nap ránk vár, hogy hazaérjen a család minden tagja munkából, suliból…  a hazatérés utáni órákat már nyilván szeretné velünk tölteni. Nem intézhetjük el egy rövid fejsimivel vagy egy negyedórás sétával. Egy ridgeback családtag. Legyen a család része, akkor lesz igazi társunk.

Ha panelban tartanád, egy ricsinek az sem gond, nagyon kényelmesen el tud heverészni fotelban, kanapén. Mivel nem sokat ugatós fajta, jobban jársz vele – nagy mérete ellenére – mintha egy kis pörgős terriert választasz lakáskutyaként.

Lakáson belül teljesen nyugodt, míg ha kimegyünk vele a mezőre, erdőbe, akkor 100%-on pörög. És ez így van jól.

Mozgásigény

Időjárásfüggő. Igen, jól olvasod J Esős, szutykos időben leginkább a fotelben szeretnek kucorogni és kétszer is meggondolják, hogy kell-e pisilni. Vannak példányok,akik póráz lobogtatással ilyenkor is rávehetők egy sétára, de vannak, akik ilyenkor is inkább láthatatlanok szeretnének maradni. A havat általában szeretik, abban rohangálni, illetve nyári melegben, 30 fokban valószínűleg a te kutyád lesz az egyetlen, aki dolgozik a kutyasuliban. Napozni szeretnek, meg  télen a kandalló mellé beülni. Jó közel. Nem, nem fog meggyulladni a szőre.

Kerti munka

Nem extrém mértékben, de azért szeretnek ásni. Főleg nyári melegben, árnyas fák alatt, de ha unatkoznak, csak úgy szórakozásból is. Nézzük a jó oldalát: legalább koptatja közben a karmait. Esetleg boltolhatunk vele, hogy ott ásson, ahol úgyis a medencét szeretnénk később.

Persze ha mindig lefárasztjuk, testileg és fejben is, akkor ez a szórakozás minimálisra csökkenthető. Szüretelésben is szívesen segítenek: dió, szőlő, málna, alma, paradicsom…

Amire még figyelni kell, ha idegen van a kapunál és ki kell rohanni, megy mint a szélvész: ne tegyünk ebbe a szokott útvonalába virágcserepet, csodaszép virágot, gyenge facsemetét, egyebeket… átgázol mindenen.

 

Tanulás

Nagyon intelligensek, hamar tanulnak… ha épp úgy akarják. Ha épp nincs kedve hozzá, akkor a csillagokat is leígérheted neki az égről, sült kolbászok is potyoghatnak, ő nem… ja és ez is időjárásfüggő. Vizes fűben fekve helybenmaradással nem leszel a kedvence.

Viszont: szeretik a kreatív feladatokat, klikkerrel is nyerő vagy, agilityre, maintrailingre is befoghatók, canicross, bikejöring is jöhet, sőt az obedience is, de figyelni kell rá, hogy ne legyen monoton a feladatsor. Nem csinálják meg ugyanazt sokadszorra. Ha megunja, csak néz rád, hogy oké Gazdi, ezt már tudom, most találj ki valami mást…

Van olyan ricsi, aki szívesen apportozik de a legtöbb max kétszer hozza vissza a labdát, botot, bármit, aztán néz rád, hogy ha megint eldobtad, most hozd is vissza, én többször nem ugrálok…

Vízhez szoktasd kicsiként, akkor nagyobb eséllyel szeret majd úszni, pancsolni.

Nagyon tudják, hogy mikor kell profin teljesíteni: ha kutyaiskolás tréningen a fejedet fogod, hogy mindig más hibák jönnek ki és még mindig nem tökéletes, netán bepánikolsz, hogy mi lesz ebből: ne aggódj!  Bemutatón, vizsgán nem fog cserben hagyni, nagy eséllyel te fogsz hibázni a  feladatsorban, nem ő.

Szőrzet

Ránézésre szuper, rövid szőr, könnyen kezelhető. Tényleg egyszerű fürdetni vagy ha kell, áttörlöd nedves törlőkendővel, vedlési időszakban pedig elég pár naponta egy jó kefével vagy pengés fésűvel, pl. Comb Easy-vel átfésülni. Amelyik kutya sokat van kint, télre vastagabb bundát növeszthet, ez szemre ugyanúgy néz ki, mint a nyári szőrzet, tapintásra dúsabb azért.

De, hogy ne örülj annyira, a ridgeback szőrszála mindkét végén hegyes: pompásan belefúródik mindenféle textilbe, szőnyegbe.  Legyen jó porszívód.

Néhány példánynak alig van szőr a hasán. Nekik pláne jól jön a kutyaruha a téli időszakban.

Házőrzés

Azt szokták mondani, hogy igazán jó házőrző a ridgeback kb. 2 éves korára lesz, mire ugye fejben is felnőtté válik. Ez nagyjából igaz is, bár itt is lehetnek természetesen egyedenként eltérések. Van olyan kutyám, aki már fél évesen nem engedett be idegent, de van olyan is, aki mellett felnőtt korában is be lehet sétálni. Ami viszont fontos, hogy egy ridgeback sosem ugat feleslegesen. Ha jelez, akkor ott már valami történés van, amire oda kell figyelni. Persze ha a kölyök sokat ugató idősebb kutya mellé kerül a családban, eltanulhatja tőle ezt is.

                                              

Gyerekek

Egy ridgeback, főleg ha gyakran találkozik gyerekekkel, türelmes velük. Azért persze figyelni kell rá – mint minden más kutyánál is -, hogy a gyerkőc ne nyúzza, ne zavarja evés vagy pihenés közben. A ricsi nem tolakodó, de ha  gyerek épp játszani szeretne, türelmesen asszisztál vagy épp csak őrzi a kicsit, míg az a plüssökkel vagy a legóval foglalatoskodik vagy épp befekszik mellé a homokozóba. Kisebb gyerekeknél amire figyelni kell még, hogy egy egy-két éves gyerek esetében a ridgeback farka épp fejmagasságban van… szóval könnyen előfordulhat, hogy a kutya nagy boldogan elhalad a gyerek mellett és hát a farkcsóva épp odaér…a gyerek persze felsír, esetleg a földre is huppan. Ha épp nem néztünk oda és csak ezt halljuk, ne kezdjünk rögtön pánikolni, hogy a kutya bántotta a gyereket, nagy eséllyel csak egy boldog farkcsóva landolt rossz helyen.

Hogy kant vagy szukát válasszunk gyerek mellé, az tulajdonképpen mindegy. De igyekezzünk nyugodtabb egyedet kiválasztani az alomból. Vagy az is megoldás lehet, hogy a gyerkőc választ, ha elég nagy már hozzá. Nekik is, és a kiskutyáknak is megvan a hatodik érzékük hozzá, hogy ki lesz az Igazi J Született már így sok-sok nagy kutyaszerelem a családokban!

Azt se felejtsük el, hogy egy ridgeback kb. két-hároméves koráig még szintén gyerek…  ne várjunk el tőle 100%-ban olyan higgadt és óvatos magatartást, mint egy idősebb kutyától.

Más kutyák

Kölyökként találkozzon, haverkodjon össze minél több kutyával, járjatok kölyökoviba, kutyasuliba.

Felnőttként a kanok sokszor dominánsan viselkednek más kanokkal, főként a hozzájuk hasonló méretűekkel. Kamaszkorban kiemelten fontos, hogy találkozzon minél több, jól szocializált kan kutyával. Előfordulhat az is, hogy később csak azokkal a kanokkal lesz jóban, akiket ekkor megismert, idegenekkel nem barátkozik.

Szukák közt is előfordulhat rivalizálás, ha dominánsabb példányt fogunk ki, de általában a szukák jól kijönnek egymással.

Egyéb háziállatok

Nem szokott gond lenni, ha cicát, nyulat, hörcsögöt, egyebeket tartunk mellettük, tiszteletben tartják. Idegen macska azért jobb, ha nem téved be az udvarba.

Vadászat

A ridgebacknak mindig is két feladata volt: vadászat és a porta őrzése. Mindkettőre alkalmas a mai napig. Fontos, hogy a behívás minél jobban működjön és a kutya első szóra visszahívható legyen. A legjobb persze, ha neki sem iramodik a vad vagy macska után. Ha több ridgeback sétál egyszerre, az is könnyen előfordulhat, hogy az a kutya, aki mindeddig jól behívható volt, falkában már „süketté” válik. Érdekes azt is megfigyelni, hogy azok, akik addig rivalizáltak, a feladat láttán azonnal félreteszik az ellenségeskedést, és a másik erényeit-hibáit figyelembe véve, egymást szemvillanásból értve, a legjobb feladatmegosztásban űzik a vadat. Tudják, melyikük  gyorsabb,melyikük az erősebb, hogyan a leghatékonyabbak együtt. Tudják ők nagyon jól, hogy mi volt évszázadokig a feladatuk.

Nem kell hetente meetingelniük azért, hogy mi legyen a cél érdekében az optimális feladatmegosztás. Ha minden visszatér a normális kerékvágásba, természetesen a hirtelen jött barátság ugyanúgy hirtelen el is múlik.

Nagyon jó a szaglásuk. Két 9 hetes kölyköm indult el egyszer egy többmázsás szarvasbika után, az előző napi nyomon. Hogy mi volt a haditervük a kis tejfogaikkal, azt nem tudom, de úgy kellett őket nyakon csípnünk az erdőben, mert ők csak mentek vadászni tele önbizalommal…

Hogy mi a megoldás? A behívás profin működjön, és vegyük észre előbb a vadat, mint ő. Azokon a helyeken, ahol macska vagy vad felbukkanására lehet számítani, inkább vegyük pórázra őkelmét.

                                               

Egészség

Alapvetően nem egy nagyon problémás fajta, de azért van pá dolog, amire oda kell figyelni.

Diszplázia, gerincoszlopi spondylosis: Csak jó tenyésztőtől vegyünk kölköt, ahol a kicsik szülei szűrve vannak csípő-és könyök diszpláziára és gerincoszlopi spondylosisra. Ezenkívül jó, ha a saját kutyánkat is leszűretjük ezekre két éves kora környékén. Ezek a betegségek nem csak öröklődéssel, hanem helytelen tartás vagy valamely más (hiány)betegség következményeként is kialakulhatnak. Akkor is, ha nem szeretnél tenyészteni a  kutyáddal, vagy ha épp ivartalaníttatod és ez azzal egy füst alatt megvan, vizsgáltasd meg erre is: így látod, mennyire egészséges, ill. kutyás sportok, mozgás terén mennyire terhelhető a  jövőben vagy épp mire kell odafigyelned, ha kiderül, hogy valamelyik részen gond van.

Epilepszia: a fajtánál előfordulhat sajnos, külön ridgebackra van már elérhető teszt. Jó, ha a kutyád szülei is szűrve vannak, de a biztonság kedvéért te is csináltathatsz tesztet, egy sima vérvétel és egy hét múlva a kezedben az eredmény.

Dermoid sinus: ez talán a leginkább fajtaspecifikus probléma. Ez tkp. egy befelé növő ciszta, mely a gerincoszlop vonalán jelenhet meg. Gondos tenyésztő ellenőriz minden kölyköt, van-e valamelyikben ilyen esetleg. Sajnos ez a kutyával együtt növekszik (befelé), azaz a gerincre veszélyes. Minél előbb műteni kell. A már megoperált kutya, akkor sem, ha egyébként standardnak megfelelő, nem vehető tenyésztésbe, hisz ezt örökítheti. Szerencsére ritkán fordul elő a hazai állományban, de ha igen, komolyan kell venni. Ezzel kapcsolatban a tenyésztők tájékozottabbak, mint a legtöbb állatorvos, így ne csodálkozz, ha esetleg a rendelőben ezzel kapcsoltban nem sok újat tudsz meg.

Allergia: táplálékallergia előfordulhat, ilyenkor legnagyobb eséllyel a nyers etetés (barf) segít, de

Előfordulhat, hogy más tenyésztők véleménye az enyémtől egyes pontokban eltér, én a saját tapasztalataimra alapoztam. Remélem, azért sikerült összefoglalnom a legfontosabb tudnivalókat és segíteni abban, hogy kicsit jobban megismerjétek a rodéziai ridgebackot.

Vas Krisztina

Nangila Rhodesian Ridgeback Kennel

https://nangilaridgeback.wordpress.com/

A fotókat köszönöm szépen a Gazdiknak:

Török Ágnes (Akin)

Szabó Judit Katalin & Agárdi Gábor (Ayla)

Fábián Anita & Egervári Tibor (Chad)

 

 

Previous «
Next »