[uam_ad id="3387"]

Ehet a kutya szőlőt?

kutya szőlőt eszik

A kutyatulajdonosok számára fontos tudni, hogy nagy mennyiségű szőlő vagy mazsola elfogyasztása mérgező lehet a kutya számára.

Az őszi gyümölcs fogyasztásának veszélyeit a 90-es évek elején fedezték fel, és azóta is folyamatosan vizsgálják.

Az amerikai ASPCA (Animal Poison Control Center) , melyet magyarul akár Állatok Mérgezéskezelő Központjának is nevezhetnénk, -ha lenne hasonló szervezet hazánkban-, folyamatos kutatásokat végez a szőlő fogyasztásával kapcsolatban. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a túlzott szőlőfogyasztás akut veseelégtelenséghez vezethet.

Noha a kutyák – ragadozók lévén – nem tartoznak azok közé az állatok közé, akiknek étrendjében a szőlő rendszeresen előfordul, a modern, mindent megadó gazdik növekvő számban jelentenek ilyen mérgezési eseteket az ASPCA felé.

kutya szőlőt eszik

Forrás: Saját

A szőlőmérgezéshez jelentős mennyiséget kell elfogyasztani.

A kutyának 25-100 dkg szőlőt kellene elfogyasztania ahhoz, hogy mérgezési tünetek jelentkezzenek, és ezek a jelek gyorsan megjelennek a szervezetben. Ha ilyenkor időben cselekszünk, megmenthetjük a kutyánk életét. Noha még nem állapították meg a halálos dózis pontos mennyiségét, az óvatosság alapvető: egy-két szőlőszem nem valószínű, hogy ártalmas, de egy egész fürt akár már veszélyes lehet kedvencünkre nézve.

A mérgezés kezeléséről

Fontos, hogy azonnal felismerjük a mérgezés első jeleit, mint a hányás, hasmenés, étvágytalanság, aluszékonyság vagy nyálfolyás, és mielőbb cselekedjünk. Azok az állatok, amelyeknél már súlyos vesekárosodás lépett fel, különös gondoskodást igényelnek, de az enyhébb tüneteket mutató kutyáknak is alapos orvosi ellátásra van szükségük. Gyomormosás minden érintett kutya esetében szükséges lehet.

Az állatorvos gyakran az alábbi kezeléseket javasolja:

  • Széntabletta adását, hogy megakadályozza a mérgező anyagok felszívódását a bélrendszerbe.
  • Ismételt vérvételt: az első napon, majd 48 óra elteltével és egy héttel később, hogy ellenőrizzék a vesefunkciókat.
  • Kórházi kezelést és legalább két napos infúziós terápiát, hogy megelőzzék a veseelégtelenség esetleges kialakulását.

A gyors beavatkozás és a gondos orvosi kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy megóvjuk kedvenceinket a szőlőmérgezés súlyos következményeitől.

Previous «