[uam_ad id="3387"]

Divatkutyák – kutyadivat?

Aki nyitott szemmel jár az utcán, a parkban, vagy pl. egy állatorvosi várószobában, lehet elképzelése róla, hogy napjainkban mely kutyafajták számítanak divatosnak.

Különösen jó módszer egy gyors áttekintés erejéig szétnézni az apróhirdetések világában is. A statisztikákat összeállító szakemberek pedig leggyakrabban az adott országban a törzskönyvezést végző szervezet éves kimutatását veszik alapul annak eldöntésére, mely fajták kerülnek bele mondjuk az első tíz legnépszerűbb eb közé.

Ha kutyavásárláson gondolkodunk, érdemes átgondolnunk, vajon mitől lesz egy-egy fajta népszerű, mennyire tartós a pozíciója az éllovasok között, és egyáltalán, van-e értelme aszerint kutyát választani, hogy embertársaink jelentős részének mi a véleménye ezekről a fajtákról. A kutyadivatot alapvetően két tényező befolyásolja. Az egyik – és szerencsére ez a jelentősebb – a fajták viselkedési jellegzetességeiből, és kisebb mértékben a fizikai (küllemi) tulajdonságaiból adódó praktikusság. A másik tényező sokkal véletlenszerűbb, és nagyjából a ruhadivathoz hasonlóan hirtelen, sokszor előre nem jelezhető módon változtatja egyes kutyák kedveltségét. Csak néhány példa: ha a magyar, a brit és az amerikai kimutatásokat összevetjük, mindhárom ország első tíz kedvenc fajtája között ott találjuk a németjuhász kutyát és az aranyretrievert. E fajták évtizedekre visszavezethető, töretlen sikere több mint divathóbort. Robosztus, családcentrikus, jól képezhető, a közfelfogás szerint intelligens állat mindkettő. Ezek mellett mindkét fajta rendelkezik olyan fontos és elismert tulajdonságokkal, melyek pont ellenkező szempontok szerint, ám hasonló erővel nyomhatnak a latban. Míg a retriever barátságosságával hódít, a németjuhász kutya pont biztonságérzetet nyújtó őrző-védő hajlama miatt vonzó választás sokak számára. Látható tehát, hogy mind az aranyretriever, mind a németjuhász kutya kontinenseket átívelő közkedveltsége a kutyafajta rendkívül szerencsés, sokoldalú magatartási összetételének köszönhető. Ilyen szempontból tehát jó támpontot nyújthat a fajtaválasztás dilemmájakor a népszerűségi listák böngészése.

A másik tényező, a divat rövidebb lélegzetű hullámainak követése azonban nagyobb óvatosságot igényel, mivel könnyen lehet, hogy az ilyen kutyafajták kevésbé vonzó tulajdonságai a népszerűség felfutása során nem kerülnek előtérbe, így az újdonsült tulajdonosokat kellemetlen meglepetések érhetik. Sok kutyafajta kezdeti sikere regényeknek, mozi-, illetve tévéfilmeknek, sőt, akár televíziós reklámokban való szerepeltetésüknek köszönhető. Csak egy rövid ízelítő a médiában „startoló” sikeres fajtákról: skótjuhász kutya („Lassie”), németjuhász kutya („Rin Tin Tin”), Jack Russell terrier (A maszk). Természetesen sokszor megtörténhet, hogy a filmsztár fajta ténylegesen maradandó értékeket hordoz az átlagos kutyatartók szélesebb rétegei számára. Ugyanakkor könnyű belátni, hogy pl. a Jack Russell terrier kevésbé való a nyugalmas, lassan csordogáló mindennapok kedvelőinek – ami persze nem feltétlenül derül ki a filmekből.

Cikk folytatásához kattints IDE!

Previous «
Next »