[uam_ad id="3387"]

Egyedül hagyott állatok: 3 + 3 hasznos ötlet hosszú hétvégékre

A jó idő beköszöntével elkezdődött a tavaszi kirándulások és vakációk időszaka: a ragyogó napsütés és a virágba boruló táj szinte csábít minket, hogy a közelgő hosszú hétvégéken kimozduljunk otthonról, és egy minivakáció révén kiszakadjunk a hétköznapokból. De mit tegyünk kisállatainkkal, ha nem vihetjük őket magunkkal? Szerencsére több lehetőség közül is választhatunk!

Mindig élvezetes egy kicsit hátrahagyni a stresszes hétköznapokat, főként, amikor véget ér a hideg, szürke tél, és megjelennek a tavasz első jelei. Sajnos azonban nem mindig van lehetőségünk olyan vakációra alkalmas helyet találni, ahova kisállatainkat is magunkkal vihetjük, így van, hogy pár napra otthon kell hagynunk macskánkat vagy kutyánkat. Természetesen nem maradhatnak teljesen egyedül, így muszáj kitalálnunk, kivel és hol lennének biztonságban.

Egy barát vagy egy családtag kézenfekvő választás lehet, másrészről viszont gyakran nem könnyű megtalálni a tökéletes személyt, hiszen ez nem csak szabadidő és elérhetőség kérdése. Nézzük, mit gondoljunk végig, amikor „kisállat-szitterre” van szükségünk:

1. Válasszunk olyan rokont vagy barátot, aki jól ismeri az állatot!

A „kisállat-szitternek” nagyon jól kell ismernie a kedvencünket, főként, ha hosszabb időre utazunk el. Kisállatunk elveszettnek érezheti magát, amikor nem vagyunk vele, azonban egy általa is jól ismert barát közelsége megnyugtathatja őt.

2. Mutassuk be a kisállat kedvenc helyeit!

A „kisállat-szitternek” a környezetet is jól kell ismernie. Mutassuk meg kedvencünk rejtekhelyeit és mindennapi sétájának útvonalát. Ezzel a kis, elővigyázatos lépéssel sok kellemetlen meglepetést megakadályozhatunk.

3. Csak okosan!

Végül, de nem utolsósorban, gondoljunk a gondozó fizikumára is. Nem praktikus a 90 éves, törékeny nagymamánkra hagyni az 50 kilós leonbergi kutyánkat, vagy a macskaszőrre allergiás barátunkra karmos jószágunkat. Kétszer is gondoljuk végig, kinek a segítsége mellett döntünk!

Ha nincs senki, akire rábízhatnánk kedvencünk felügyeletét távollétünk alatt, egy állatpanzió lehet a megoldás. Három fontos részletre érdemes különösen figyelni, amikor meglátogatunk egy állatpanziót:

1. Tisztaság és a kennelek mérete

Elég tiszta a környezet, kellő teret biztosítanak a kennelek a mozgásra? Kis helyen idegessé és feszültté válhat kedvencünk, a tisztaság pedig szintén meghatározó szempont. Egy koszos ketrecben könnyű elkapni valamilyen fertőzést, különösen, ha korábban egy beteg állatot tartottak ott.

2. Kedvesek a gondozók?

Kedvesnek tűnnek a gondozók, ugyanakkor határozott a fellépésük? Egyszerre több állatot kell felügyelniük, sokszor akár lenyugtatniuk őket. Figyeljük meg, hogy vajon a gondozók fel vannak-e készülve arra, hogy megfelelő gondoskodást biztosítsanak négylábú barátunknak!

3. Állatorvosi szolgáltatások

Az állatpanziókban eltérő lehet a szolgáltatások listája. Nem lehet kizárni az állatok megbetegedését, így az állatorvosi beavatkozás elkerülhetetlen lehet. Válasszunk mindig olyan állatpanziót, ahol van állatorvosi ügyelet, hogy biztonságban tudhassuk állatkánkat, amíg mi pihenünk!

Plusz tipp: ha kedvencünket garantáltan biztonságban szeretnénk tudni, érdemes előzetesen konzultálni az állatorvosunkkal, aki számos hasznos tanácsot tud adni arra vonatkozóan, miként készülhetünk fel a külön töltött időre – részletesen tájékoztathat például az állatpanziókban gyakori kennelköhögés elleni védőoltásról és más betegségek megelőzésének hatékony módjairól.

Forrás

Previous «
Next »