[uam_ad id="3387"]

Enzo, a világjáró kutya

Ismerd meg Enzót, akinek az a küldetése, hogy kikutassa a világ csodáit! Olvasd el a gazdik exkluzív történetét és fedezd fel a lelkes utazásairól szóló meséket, amelyek elrabolták az Egyesült Arab Emírségekben és azon kívül élő kutyaszeretők szívét!

Enzo bemutatkozik

Enzo egy 3 éves olasz agár fiú. 2020-ban, 4 hónapos kölyökként került gazdáihoz. „Az évek során a férjemmel 3 kutyát és 2 macskát mentettünk meg. Miután elveszítettük a kutyáinkat, és csak macskáink maradtak, Enzo meglepetés születésnapi ajándékként érkezett a férjemtől. Ez a fajta mindig is az álmom volt, és 2020-ban ez az álom valóra vált.” – mondta egyik gazdája. Enzo Spanyolországban született, és a világjárvány miatti korlátozott nemzetközi légi járatok miatt néhány hónapot kellett rá várniuk. Végül 2020 októberében csatlakozhatott a családhoz.

Az utazások elkezdődnek

„Enzo nagyon kötődik hozzánk, tipikus „tépőzáras” kutya – nagyon ragaszkodó, és folyamatosan velünk akar lenni. Amikor 2020-ban magunkhoz vettük, kipróbáltunk néhány napközit, hogy más kutyákkal találkozhasson és szocializálódhasson, de mindegyiket utálta. Szívesen játszik egyes kutyákkal egyénileg, de nagyobb csoportokban szorong. Bár plusz költségekkel és kellemetlenségekkel jár, hogy magunkkal visszük, nem tudnánk nyugodtan pihenni, tudva, hogy stresszes lenne, ha otthon hagynánk. Ha rövid szabadságra megyünk (kevesebb, mint 2 hét), akkor csak fogadunk valakit, aki a házunkban marad vele, de ha hosszabb útra megyünk, ő is jön velünk.”

A kedvenc állomás: Magyarország

„Jártunk már Magyarországon, Észtországban, Hollandiában, Angliában, és átutaztunk Finnországon és Törökországon is. Magyarországon töltjük a legtöbb időt nyáron, és örömmel tapasztaljuk, hogy Budapest mennyire kutyabarát. Az emberek ott nagyon szeretik a kutyákat, a legtöbb étterem és kávézó engedélyezi a jól nevelt kutyáknak, hogy gazdáikkal ülhessenek. Ezen kívül a bevásárlóközpontok, az összes park és zöldövezet szintén kutyabarát.”

A család többi tagja az Egyesült Királyságban, Észtországban és Magyarországon él, ezért a család gyakorlatilag folyamatosan ingázik az országok között. „Azonban kutyával az Egyesült Királyságba utazni meglehetősen nehézkes és némi tervezést igényel. Viszont minden erőfeszítést megér, hiszen imádjuk felfedezni a Devon kínálta gyönyörű természetet.”

Utazási nehézségek

Enzo gazdái eleinte aggódtak, hogy hogyan reagálnak az emberek, amikor meglátják őt a repülőgép utasterében vagy az átszállásos járatoknál a repülőtéren. Kiderült, hogy ezen félelmük teljesen alaptalan volt! „A legtöbb ember nagyon barátságos, és örülnek, ha egy négylábú utazót látnak a járatukon. Mindig dicséretet kapunk a jó viselkedéséért, és az, hogy magunkkal van, nagyszerű beszélgetésindító az ismeretlenekkel, mivel az utazótáskájából kikandikáló aranyos arca egyszerűen mindenki szívét megmelengeti.”

„A közösségi médián talán szuper egyszerűnek tűnik, de egy háziállattal való utazás rengeteg szervezést, előzetes tervezést és extra költséget igényel!” – Enzo gazdája állatorvos, így tapasztalata van a nemzetközi utazásokhoz szükséges hivatalos papírmunkával kapcsolatban. „Azonban az Egyesült Arab Emírségekbe és onnan történő állatbehozatal és -kivitel valójában még bonyolultabb. Azt mondanám, ez az a legfontosabb dolog, amit a gazdáknak ki kellene deríteniük, amikor utazásra készülnek. Az Egyesült Arab Emírségekben számos áttelepítési ügynökség működik, amelyek segíthetnek az embereknek a hivatalos papírmunkával, de az igazság az, hogy a gazdák maguk is mindent elintézhetnek, amint megtudják, mire van szükség.”

Úton a világhír felé

„Eleinte az Instagram csak egy szórakoztató módszer volt Enzo kalandjainak dokumentálására, de aztán az egyik videónk elkezdett virálisan terjedni, több mint 12 millió megtekintést generált, és bemutatták több tévécsatornán és hírmagazinban is, ami azt jelenti, hogy Enzo gyakorlatilag egyik napról a másikra híressé vált.”

Mint elmondták, azóta ez közösségi jelenlét egy szórakoztató kaland. „Imádunk kapcsolatba lépni hasonló gondolkodású emberekkel a világ minden tájáról, és megosztani tapasztalatainkat a háziállattal való utazásról.” Érdekes módon követőik többsége az Egyesült Államokból származik, a második legnagyobb csoport pedig az Egyesült Arab Emírségekből. Mivel a fiókja ennyire népszerű, gazdái felelősséget éreznek arra, hogy az utazásokról, a jóról és a rosszról, a győzelmekről és a küzdelmekről számoljanak be, „hogy segítsük az embereket az utazásuk tervezésében” – mondta a gazdi.

Tervek a jövőre nézve

Enzo gazdái mindketten teljes munkaidőben dolgoznak, ami elég megterhelő, ezért nincsenek idén nyárra terveik. „Viszont jövőre egy hosszabb szünetet tervezünk, és szeretnénk ellátogatni Olaszországba és Spanyolországba. Felvettük a kapcsolatot Enzo testvérének gazdáival, akik Spanyolországban élnek, és szeretnénk, ha újra találkoznának.”

Addig is Enzónak van néhány fotózásra és videófelvételre beütemezett programja a városban, valamint aktívak maradnak az Egyesült Arab Emírségekben, sok sivatagi kempingezéssel, hegyi túrázással, valamint kutyabarát kávézók és éttermek látogatásával. Ha kíváncsi vagy Enzo további kalandjaira, akkor maradj velük a közösségi csatornákon, ugyanis dokumentálják ezeket a kalandokat, hogy segítsenek az Egyesült Arab Emírségekbeli háziállattartóknak a saját kalandjai tervezésében.

Kövesd Enzo kutya utazásait ITT követheted, tanácsokért pedig IDE látogass el!

 

Indruch Beáta

 

Képek: PETWITHIT

Previous «
Next »