[uam_ad id="3387"]

Így cselekedj, ha megcsípi kutyádat egy kullancs vagy egy darázs

Itt a tavasz és a szép idő, így sok gazdi megy kirándulni kedvencével a természetbe, ám a kutyusok könnyen rovarcsípés áldozatává válhatnak. Ilyen esetekben viszont muszáj tájékozottnak lenni a témában, hiszen a kullancs csípés nagy bajokat is tud okozni. dr. Sándor-Boros Nikoletta, az Aranyszem Állatorvosi Rendelő állatorvosa segít abban, hogyan cselekedjünk ha kedvencünket megcsípi egy kullancs vagy egy darázs.

A kullancs vagy darázs- és kullancs csípés életveszélyes is lehet az állatokra. A  kutyusok rövidebb-hosszabb szőrzetében viszont a gazdinak nehéz észre venni ha megtörtént a baj.  Éppen ezért érdemes minden séta vagy kirándulás után alaposan átnézni szőrüket.

dr. Sándor-Boros Nikoletta segít, hogyan cselekedjünk ha már megtörtént a probléma.

Mit tegyünk, ha megcsípi egy darázs/méh a kutyánkat?

A nyári meleg időszakban elég gyakoriak a méh és darázscsípések. Az első és legfontosabb dolog amit tennünk kell, hogy megkeressük a csípés helyét és kiszedjük a fullánkot. Viszont ha az állat már a rosszul lét jeleit mutatja, azonnal a legközelebbi állatorvosi rendelőbe kell menni, hogy egy szakember ellássa.

Amennyiben az eset a rendelési időn túl történik, akkor mit csináljunk?

Sok állatorvos az ilyen sürgős esetekben elérhető napközben a rendelési időn túl is, de ha mégsem, biztosan ajánl valakit maga helyett.
Amit otthon még tenni tudunk az, hogy felhelyezünk egy hideg vizes borogatást a fullánk eltávolítása után, de kenhetünk rá Aloe verát, illetve néhány, az ember számára használatos gél is alkalmazható.

Nem kell kétségbe esni, ha egy méh vagy egy darázs megcsípi kutyusunkat, hiszen a fájdalommal járó kellemetlenségen kívül nincsen nagy baj. Akkor van baj, ha kedvencünk ezek közül valamelyik csípésre allergiás, ezért fontos ismerni az erre utaló jeleket.

Az allergiás (anafilaxiás) sokk jelei:

  • reszketés
  • hirtelen magas láz
  • légzési nehézség
  • nyálzás, hányás
  • duzzanat a csípés körül vagy a kutya arcán
  • ájulás

 A vidéken élőknek nehezebb az állatorvost elérni. Mit tanácsol azoknak, akik az ügyeletes rendelőtől távolabb laknak?

Vidéken nem található szervezett állatorvosi ügyelet, így tanácsos  valamelyik fővárosi nonstop állatkórházhoz fordulni, illetve összegyűjteni „vészhelyzet” esetére a környező állatorvosi rendelők nyitvatartási idejét, telefonszámokat, hátha  találunk egy olyan állatorvost aki az általános rendelési időn túl is elérhető.

Ha nagy baj van, lehet-e esetleg a gyógyszertárakban lévő készítményeket használni? Például kalciumot?

Hatalmas tévhit, hogy  kalcium  segít az ilyen esetekben.  Ahogy az emberek allergiás reakciójánál sincsen semmiféle hatása, ugyanúgy az állatok allergiás reakciójára sincsen.  Nincs más lehetőség, mint az, hogy a lehető leggyorsabban állatorvosi segítségért fordulunk.

Ha kullancsot észlelünk kedvencünk szőrében, mit tegyünk?

Ilyen esetben próbáljuk meg eltávolítani a kullancsot. Fogjuk meg gumikesztyűvel, vagy erre a célra kialakított kullancscsipesszel, és kezdjük el csavarni az óramutató járásával ellentétes irányba, majd húzzuk ki a bőrből. Amíg a kullancsot nem szedtük ki teljesen, ne kenjünk rá semmit, mert ha megfullad a kullancs, akkor előtte az összes kórokozót bejuttatja a kutya szervezetébe. Ha mi magunk nem tudjuk eltávolítani a kullancsot, kérjük állatorvos segítségét.

Mi történik akkor, ha kiderül hogy a kullancs vérszívó fertőzött volt?

Pár napig étvágytalan lesz a kutyus, illetve lázas, de az is előfordulhat, hogy sötét színű, vagy véres lesz a vizelete, ilyenkor azonnal forduljunk állatorvoshoz! Fontos tudni, hogy ezek a babesiosis kezdeti tünetei. Ha időben elkezdődik a betegség  kezelése az életmentő lehet kutyusunk számára.

Hogyan tudunk védekezni a csípések ellen?

Nagyon sokféle készítmény kapható, amit pont erre fejlesztettek ki, például tabletták, rácseppentő oldatok, de ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg állatorvosunkat hogy mit ajánl a kutyusnak. A legfontosabb a folyamatos megelőzés és védekezés, hiszen a kullancsok rengeteg életveszélyes fertőzést terjesztenek.

Forrás

 

 

 

Previous «
Next »