[uam_ad id="3387"]
 • Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • Kutya gazdik, figyelem! Veszélyes kutyajárvány tört ki Budapesten!

Kutya gazdik, figyelem! Veszélyes kutyajárvány tört ki Budapesten!

A kennel köhögés egy rendkívül fertőző kutya betegség, amely sajnos jelenleg járványként terjed a 18. kerületben.

Egyre több kutyatulajdonos és állatorvos is jelzi, hogy nőtt azoknak a kutyáknak a száma, akik kennel köhögésben szenvednek az 18. kerületben, ahogyan arról a 18. Kerületi Felelős Kutyabarátok Egyesülete tájékoztatott.

Mi is az a kennel köhögés?

A kennel köhögés a kutya légcsövének és hörgőinek gyulladásával jár. Ez egy rendkívül fertőző betegség, amely könnyen terjed a kutyák között. Általában vírusfertőzések következtében alakul ki, amikor a baktériumok elszaporodnak a légzőrendszerben, és ennek eredményeként alakulnak ki a tünetek.

Milyen tünetekre kell figyelni?

A tünetek közé tartozik a tartós, száraz, görcsös köhögés, ami akár hetekig is fennállhat és néha hányással vagy hányással is járhat. Ritkán járhat orrfolyással vagy könnyezéssel is. Néhány esetben akár tüdőgyulladás is kialakulhat!

Hogyan kezelhető?

Bár a kennel köhögés általában magától gyógyul, orvosi beavatkozásra lehet szükség, például köhögéscsillapítók vagy antibiotikumok alkalmazására. Ebben az esetben ajánlott az orvossal konzultálni.

Hol a leginkább elkapható?

A kennel köhögést legkönnyebben olyan helyeken lehet elkapni, ahol sok kutya egyszerre találkozik,például:

 1. Állatorvosi rendelők
 2. Kutyapark
 3. Kutyaiskola
 4. Nyilvános parkok és terek, ahol sok kutya fordul meg.

Hogyan védekezhetünk a kennel köhögés ellen?

Gondoskodj óla, hogy kutyusod évente megkapja a kombinált oltást, mivel ez védelmet nyújt a kennelköhögést okozó kórokozók java része ellen!

Egy járvány idején kerüld el a nagyszámú kutya összejöveteleket, különösen akkor, ha a kutyád még fiatal és nem kapta meg az összes kötelező oltást,  esetleg gyenge immunrendszerrel rendelkezik, vagy az elmúlt évben nem kapott kombinált oltást.

Válaszd a kevésbé zsúfolt területeket a sétákhoz!

Ha fertőzési lehetőség áll fenn:

 • Tartsd távol a kutyádat más kutyáktól.
 • Fordulj azonnal állatorvoshoz!

Forrás

Previous «
Next »