[uam_ad id="3387"]
 • Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • Nem bírja a kutyusod az egyedüllétet? – Így győzheted le a szeparációs szorongást!

Nem bírja a kutyusod az egyedüllétet? – Így győzheted le a szeparációs szorongást!

Odaadó kutyatulajdonosként szívfacsaró látni, ha kedvencünk szeparációs szorongásban szenved. A kutyák ugyanúgy társas lények, mint az emberek, ezért  számukra is nehéz lehet megbirkózni az egyedülléttel.  Ebben a blogcikkben megvizsgáljuk a szeparációs szorongás jeleit és adunk pát tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan segítsd kutyusodnak legyőzni ezt a nyugtalanságot.

Mit is jelent pontosan a szeparációs szorongás?

A kutyákban a szeparációs szorongás akkor jelentkezik, amikor egyedül maradnak vagy elkülönülnek a gazdáiktól. A gyakori jelek közé tartozik a folyamatos ugatás, romboló viselkedés, a házban való piszkítás, szapora léptekkel járkálás és a menekülési kísérletek. Fontos ezeket a tüneteket felismerni, hogy időben léphessünk!

Tippek, hogy hogyan segítsd kutyádat megbirkózni a szeparációs szorongással:

 1. Fokozatos távozás és visszatérés: Fontos, hogy a kutyád hozzászokjon a távozásaidhoz és a visszatéréseidhez. Éppen ezért kezdd azzal, hogy csak pár percre hagyod egyedül, és fokozatosan növeled az időt. Ez segít megértetni velük, hogy a távolléted ideiglenes, és mindig visszatérsz.
 2. Teremts számára egy biztonságos helyet: Kijelölhetsz egy biztonságos és kényelmes helyet a kutyádnak, amikor távol vagy. Ez lehet egy kényelmes ketrec vagy egy csendes szoba, ahol a kedvenc játékaikat, takaróikat és finomságokat találják meg. Az ismerős környezet biztonság- és kényelmetérzetet nyújthat nekik.
 3. Csökkentsd a „távozási jeleket”: Csökkentsd a jeleket, amelyek szorongást váltanak ki kutyádban, mint például a kulcsok vagy a cipő felvétele. Bónusz tippként, pedig csináld ugyanezeket a jeleket véletlenszerűen a nap folyamán anélkül, hogy valóban elmennél otthonról, hogy a kutya ne kösse őket kizárólag a távozásodhoz.
 4. Fokozatos egyedüllét: Segíts a kutyádnak megszokni az egyedüllétet azzal, hogy rövid időszakokig hagyod őket egyedül, miközben te egy másik szobában vagy.
 5. Pozitív megerősítés: Jutalmazd a nyugodt viselkedést és az önállóságot finomságokkal és egy alapos dicsérettel. A pozitív élmények összekapcsolása az egyedülléttel segíthet a kutyádnak jobban megbarátkozni a szituációval.
 6. Kérj szakmai segítséget: Ha a kutyád szeparációs szorongása súlyos és az erőfeszítéseid ellenére sem múlik el, konzultálj egy szakképzett kutyakiképzővel vagy állatorvossal, akik személyre szabott iránymutatást adhatnak, és szükség esetén viselkedésmódosító technikákat vagy gyógyszereket is javasolhatnak.
 7. Kerüld a büntetést: Soha ne szidd le vagy büntesd a kutyádat a szorongásos viselkedésért. Ez csak súlyosbíthatja a szorongásukat és még több stresszt okozhat!

A kutyák szeparációs szorongásának kezelése türelemet, megértést és következetes tréninget igényel. Ne feledd, hogy minden kutya egyedi, és ami működik az egyiknél, az nem biztos, hogy működik a másiknál. Légy felkészült arra, hogy a javulás időbe telhet, és ne csüggedj el az esetleges visszaesések miatt. A szereteteddel és támogatásoddal kutyád megtanulhatja kezelni a szeparációs szorongást, és boldog, stresszmentes életet élhet, akár akkor is, amikor nem vagy a közelében.

Previous «
Next »