[uam_ad id="3387"]

A rövid szőrű német vizsla

A mai (rövid szőrű) német vizsla sokoldalú vadászkutya, amely a vadászat szinte bármely módjához eredményesen használható, magas vadászati intelligenciával. A sokrétű alkalmasság és munka – mező, víz, erdő – igen nagy kombináló készséget kíván a fajta egyeditől. A német vizsla, különösen a rövidszőrű – elegáns, ragaszkodó, hű vadásztárs és társ. Rövid szőrénél fogva könnyen kezelhető, mezőn és bokorban sem ragad tele a szőre különböző növényi anyagokkal. A német vizsla egészséges, jó karakterű fajta, határozott kiállású, nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű. Szenvedélyes, bátor és könnyen alkalmazkodik környezetéhez.

A kölyök kiválasztásnál ha lehetőség van a szülőkről információ beszerzésére, akkor olyan  párosításból válasszunk, ahol a nagy vérmérséklet nem csap át izgágaságba, túlfűtöttségbe, de ne legyen lövésfélő sem és ne legyen tunya vagy érdektelen a vaddal szemben. A német vizsla kezelhetőségéhez szükséges a tervszerű tanítás, aminek során az öröklött tulajdonságokat fejlesztjük tovább. A német vizsla a többi vizslától eltérően nagyobb teherbírású, átlagnál keményebb fajta.
A fajtát jól jellemzik Félix Endre szavai: „A  rövid szőrű német vizsla energikus kereső stílusával, szisztematikus keresésével mindenképpen vadat akar találni. Jó fejtartásával és kitűnő orrával szimatol, használja a szelet. Nyílt terepen vagy bokrászva, illetve kajtatva, a jó szelet kihasználva, oldalszéllel haladva és szél ellen fordulva jobbra-balra 50-100méterig kileng, és magas orr tartással légszimattal keres.” A német vizsla kitűnő csapatartó, de szenvedélyes elhozó és az egyik legjobb vízi kutya, de ha kell a sebzett dúvadtól sem riad vissza, sőt le is fogja ösztönösen.

A vízi munkánál a szőre könnyen, gyorsan szárad, télen a hó és jég nem ragad bele, a pehely és fedő szőr jól védi a testét. A német  vizsla karakteréből adódóan határozott, következetes bánásmódot igényel a vizslavezetőtől, gazdától.

A német vizslára különösen de a többi kutya esetében is igaz és megszívlelendő, hogy a kutya nem gép és nem minden ember alkalmas kutya tartására és tanítására. Figyelemre, tervszerűségre, következetességre és gondoskodásra van szükség. A kutyának éreznie kell az ember bizalmát. A kutya gazdáját el kell hogy fogadja falkavezérnek. Az embernek meg kell értetnie magát a kutyával. A kutya gondolkodik, emlék képei vannak – jók és rosszak. Az emberi hang színeiből, lejtéséből is következtet az ember akaratára. A jó kutya a mozdulatainkat lesi, ezeket megtanulja és erre reagál.

A rövid szőrű német vizsla összefoglaló jellemzése Claus Kiefer a fajta világszövetségének egykori elnökének szavaival: „A rövid szőrű német vizsla elegáns, sokoldalú, megbízható, könnyen gondozható.”

Eppel Péter
Previous «
Next »