[uam_ad id="3387"]

Kutyák, a buddhista jógik társai

Nagyon sok buddhista jógi és lámának volt kutyája, mert a kutyák nagyon sokat tanulhatnak tőlünk.

Az Indiai buddhisták közül sokan csodával bíró megvalósításra tettek szert. Őket mahasziddháknak hívjuk. Közülük kiemelkedő és egyik legfontosabb meditáló volt Szaraha, aki egyben a mai hindu nyelv megalkotója is volt. Egy kis fehér kutyája volt, aki nagyon sokat tanult tőle. Amikor a kiskutya idegesen mindenkire ugatott, azt mondta neki: „Figyelj. A kiskutyák ugatnak, a nagy kutyáknak erre nincs szüksége. Légy nagy kutya.”

Az indiaiak közül hasonlóképp ismert volt Kukkuripa a nagy jógi, akiről az a legenda járja, hogy jópár kutyával élte életét folyamatosan. Tőle erednek a tibeti buddhizmusban mindmáig alkalmazott legmagasabb tanítások.

Indiából a buddhizmus Tibetbe került át a hódító muszlimok elől kimenekítve azt. A tibeti buddhizmusban jól ismert közülük Jese Cögyál, aki Guru Rinpocsének volt társnője, ki i.sz. 800 körül vitte a buddhizmust Tibetbe. Állandó utazótársa volt egy kutya és egy tehén. A kutya közeli társaságaként szolgált és egész biztosan forró vizes palackként is működött a hideg tibeti estéken, mikor önállóan vándorolt.

Tibet elsőként tudatosan reinkarnálódó lámájának-, a „jógik királyának” a Karmapáknak is voltak kutyái, így a jelenlegi 17. Karmapának is volt egy nagy német juhásza.

Hasonlóan ismert a 15. századi bhutáni jógi Drukpa Külninek is volt kutyája. Amikor a kutyus elhunyt, mindenki nagy csodálkozására egy sztúpát (buddhista szobor-szerű szentélyt) épített kutyájának, mely Bhutánban, a Phunaka főváros mellett a Csimi Lakang oldalában található.

Európai szabadsága során a híres bhutáni jógi-láma Csung Tulku Rinpocse Magyarországra is ellátogat. Tanítványai kérésére alkalom nyílik arra, hogy Március 21-én 18:00-kor a Normafánál együtt sétáltassuk vele kutyáinkat és bármit kérdezzünk tőle.

Esemény
Previous «
Next »