[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Kutyák a szélviharban: Hogyan óvjuk őket?

Kutyák a szélviharban: Hogyan óvjuk őket?

A szélviharok nem csak az embernek okozhatnak kellemetlenséget, de kutyáink számára is rémisztőek lehetnek. A süvítő szél, a recsegő fák, a csapkodó ablakok hangja pánikba ejtheti kedvenceinket, sőt akár menekülésre is késztetheti őket. Hogyan óvhatjuk meg kutyánkat a vihar okozta stressztől és veszélyektől?

Hogyan reagálnak a kutyák a viharra?

A kutyák reakciója a viharra egyénenként változó. Egyes kutyák csak enyhe stresszt mutatnak, míg mások rettegnek és pánikba esnek. A pánik súlyos következményekkel is járhat, akár szívrohamot is okozhat a kutyánál.

Mit tehetünk a kutyák biztonsága érdekében?

Zárt helyen tartsuk a kutyát!

A szélvihar idején a kutyát a legbiztonságosabb helyen, zárt térben kell tartani. Ez nem csak a vihartól félő kutyákra vonatkozik, de azokra is, akik hajlamosak a szökésre. A kertkaput be kell zárni, a házban pedig be kell csukni az ajtókat és ablakokat.

Nyomjuk el a zajokat!

Ha a kutya a szél hangjától fél, keressünk egy olyan helyiséget a lakásban, ahol a legkevésbé hallani a zúgást. Bekapcsolhatunk a rádiót, tévét, vagy valamilyen háztartási gépet is, hogy tompítsuk a szél zaját.

Maradjunk nyugodtak!

A kutya érzékeli a gazdája hangulatát, ezért fontos, hogy nyugodtak és magabiztosak maradjunk. Ha mi is pánikba esünk, az csak fokozni fogja a kutya félelmét.

Sétáltatás pórázon!

Sétáltatáskor, akár félős a kutya, akár nem, mindig tartsuk pórázon! A szélviharban könnyen pánikba eshet a kutya, és elszaladhat.

Vigyázzunk magunkra is!

A szélvihar idején fokozottan figyeljünk a saját és a kutya biztonságára is. Kerüljük a nagy fák alatt vezető sétákat, és ne válasszunk erdei útvonalat. Városi sétánál figyeljünk a tetőkről lehulló cserepekre is.

Extra tippek: ha a kutya nagyon fél a vihartól, érdemes felkeresni egy kutyakiképzőt vagy viselkedésterapeutát, aki segíthet a félelem leküzdésében. Biztosítsunk a kutya számára egy kényelmes, biztonságos búvóhelyet, ahová elbújhat a vihar idején. Adjunk a kutyának jutalomfalatokat és simogassuk, ha nyugodt viselkedést tanúsít a vihar alatt.

A viharok elkerülhetetlenek, de a felkészüléssel és odafigyeléssel megkönnyíthetjük a kutyák számára ezt a stresszes időszakot.

Forrás:

https://kutyabarathelyek.hu/hu/

Previous «
Next »