[uam_ad id="3387"]
  • Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Alvástól az álmodásig – Mikor aggódjunk kutya álomállapota miatt?

Alvástól az álmodásig – Mikor aggódjunk kutya álomállapota miatt?

Az akaratlan rándulásoktól a tágra nyílt szemekig

A kutyák, akárcsak az emberek, különböző alvási fázisokon mennek keresztül, beleértve a mély alvást és az álmodást is. Az alvás során a kutyák izomrángásokat, morgást, ugatást és akár futómozdulatokat is végezhetnek. Ezek a jelenségek általában normálisak, és nem adnak okot aggodalomra. Azonban van néhány dolog, amire figyelni kell, ha úgy gondolod, hogy kutyád álma zavart okoz.

Miért rángatóznak a kutyák álmukban?

A rángatózás egy akaratlan izomrándulás, amely gyorsan és hirtelen jelentkezik a kutya testének bármely részén. Ezek a mozgások jellemzően a hátsó lábakban fordulnak elő, amikor a kutya alszik. A kölyökkutyák és az idősebb kutyák többet rángatóznak álmukban, mint a többi kutya. A szakértők egyetértenek abban, hogy a legtöbb esetben az alvás közbeni rángatózás teljesen normális.

A kutyák rángatózásának gyakori okai közé tartozik az alvás közben történő aktív álmodás, a mélyalvás, a növekedés, az izmok ellazulása, a memória rögzítése, az ijedtség vagy a kimerültség. Hozzánk hasonlóan, a kutyák izmai is ellazulnak elalvásakor, és előfordulhat, hogy váratlanul megrándulnak. Néhány rándulás olyan erős, hogy még fel is ébresztheti a kutyát. A kutya alvás közbeni rángatózása gyakran annak a jele, hogy álmodik, vagy egy zaj megriasztotta. A kutyáknak, hasonlóan az emberekhez, különböző alvási fázisai vannak, beleértve a REM (rapid eye movement) és a nem-REM alvást. A REM alvást „aktív” alvásnak is nevezik. Ebben a fázisban az agyi aktivitás magas, a szívritmus felgyorsul, a légzés szabálytalan, és ekkor álmodunk a leggyakrabban. Ez a fázis az alvásciklusnak az a része, amikor a kutya valószínűleg rángatózni fog.

A REM alvásciklus alatt egy pons nevű agyi terület szabályozza az izommozgást. Néha azonban ez a terület átmenetileg hatástalan, ami a kutya alvás közbeni rángatózásához vezet. A probléma gyakoribb a fiatal kölyköknél, ahol a pons még fejletlen, és az idősebb kutyáknál, ahol a pons kevésbé hatékony.

Álomvilág kutyáknak: álmodnak-e kedvenceink?

Mivel e kérdést nem tehetjük fel közvetlenül kedvencünknek, a tudomány érdekes módszereket fejlesztett ki annak megállapítására, hogy a kutyák és más állatok álmodnak-e.

Egy tanulmányban laboratóriumi patkányokat tanítottak meg, hogy labirintusban fussanak. Az alvás REM fázisában az agyi aktivitásuk hasonló volt ahhoz, mintha ténylegesen a labirintusban lennének. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a patkányok a korábban futott labirintusról álmodoztak. Az adatok olyan precízek voltak, hogy a kutatók az agyi aktivitás egyedi mintázata alapján meg tudták határozni, a labirintus melyik részéről álmodik a patkány.

A kutyák agyának szerkezete hasonló az emberi agyhoz. Alvás közben a kutyák agyhullámmintázatai hasonlítanak az emberi mintázatokhoz, és ugyanazokon az elektromos aktivitású szakaszokon mennek keresztül. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy a kutyák álmodnak.

Azonban te is könnyen megállapíthatod, hogy mikor álmodik a kutyád. Közepes méretű kutya esetében körülbelül 20 perccel elalvás után kezdődik az első álma. Légzése sekély és szabálytalanná válik, izmai rángatózhatnak. Szeme mozoghat a zárt szemhéj alatt, mert az álomképeket úgy nézi, mintha azok valóságosak lennének. Amikor az embereket ebben a REM-fázisban felébresztik, általában arról számolnak be, hogy álmodtak. Amikor a kutyák mélyen alszanak és álmodnak, úgy tűnhet, mintha futnának, ugrálnának vagy úsznának. Lehet, hogy nyöszörögnek, sírnak vagy felkiáltanak. Lehetséges, hogy rémálmuk van. A kutya REM alvás során való zavarása megijesztheti őt, és ösztönösen haraphat vagy karmolhat.

Ha szükségesnek érzed, hogy felébreszd az alvó kutyát, jobb, ha hangosan kimondod a nevét, vagy zajt csapsz, például tapsolsz, vagy egy nehezebb tárgyat ejtesz a földre. ha felébredt, utána megnyugtathatod.

Mi van, ha a kutyám rohamot kap?

Először is fontos megkülönböztetnünk a normális álom közbeni rángatózást a rohamtól. Az álmodás során a kutya normális mozgásos tevékenységei rövidek és szakaszosak, jellemzően maximum 30 másodpercig tartanak. Roham esetén a kutya lábai általában merevek és feszültek, a mozgások erőszakosabbak. A legtöbb kutya ébren vagy röviddel az ébredés után kap rohamot. Egyesek alvás közben is szenvedhetnek tőle. Az aktív rohamban lévő kutyát nehéz felkelteni. Előfordulhat vizelet- vagy székletürítés is, de ez álmodás közben nem jellemző. A roham után a kutya nyáladzhat, liheghet vagy zavartnak tűnhet.

A valódi rohamoknak számos oka lehet az epilepsziától a rákig. Beszélj állatorvossal, ha azt gyanítod, hogy a kutya az álmodás helyett rohamokat kap. Ha folyamatosan 30 másodpercen keresztül rángatózik, sürgősségi állatorvosi ellátást kell kérned! Ha azonban csak párszor rúg a levegőbe, azt teljesen normális.

Normális jelenség-e, ha kutyám nyitott szemmel alszik?

Bár elsőre furcsának tűnhet, egyes kutyák valóban időnként nyitott szemmel alszanak. Ilyenkor gyakran látható a harmadik szemhéj, amit tévesen az igazi szemnek nézhetünk. A harmadik szemhéjpár másik neve a nictitating membrán. Ez a külső szemhéjak mögött helyezkedik el, tisztítja és védi a szemet. Minden alkalommal, amikor a kutya pislog vagy becsukja a szemét, ez a membrán automatikusan eltávolítja a szennyeződést és a törmeléket a szaruhártya felszínéről. Amikor a szem kinyílik, a membrán visszahúzódik a szem belső sarkába.

A nyitott szemmel alvás másik magyarázata a kutyák túlélési ösztönével függ össze. Úgy tűnik, mintha éberen figyelné a környezetét. Sok állatfaj fejlesztette ki ezt a képességet. Ez lehetővé teszi számukra, hogy az alvás alatt részben éberek maradjanak, és megtéveszthetik a ragadozókat, és elriasztják őket a támadástól.

Mikor gondoljunk állatorvosi vizsgálatra?

A narkolepszia egy neurológiai rendellenesség, amely megzavarja az alvás-ébrenléti ciklust. Ez egy másik olyan állapot, amely miatt úgy tűnhet, hogy a kutyád nyitott szemmel alszik. A dobermann pincsek, a pudlik és a labrador retrieverek genetikailag hajlamosabbak a narkolepsziára, de más fajtáknál is előfordulhat. Egy narkoleptikus roham során a kutya hirtelen a földre zuhan, és úgy tűnik, mélyen alszik.

A kutya alvási szokásainak megértése segíthet annak meghatározásában, hogy miért lehet nyitva a szeme alvás közben. Az első fázist lassú hullámú alvásnak nevezik, amely alatt a szívverés és a légzés lelassul. A következő fázis a REM-fázis, amelyben a szemhéjak jellemzően becsukódnak, és mélyalvás lép fel.

Az étkezési szokások is befolyásolják az alvási mintákat. Ha a kutyák csak egyetlenegyszer étkeznek egy nap, valószínűleg kevesebbet és könnyebben alszanak, mint azok a kutyák, amelyek napközben gyakrabban esznek kisebb adagokat. A nyitott szemmel való alvás normális, és nem igényel orvosi beavatkozást. Azonban, ha kutyádnak görcsrohamai vagy narkolepsziás eseményei vannak, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Van néhány jel, amire érdemes figyelni, amelyek súlyosabb problémára utalhatnak. Ha a kutya játék közben vagy evés közben váratlanul elalszik, nyitott szemmel alszik, még akkor is, ha pirosnak, duzzadtnak és viszketőnek tűnik, vagy nem hallja és nem reagál a nevére, még ha a szeme nyitva is van, akkor komolyabb probléma is kialakulhat. Ezeket a helyzeteket figyelemmel kell kísérni, és ha többször előfordulnak, a kutyát állatorvosnak kell megvizsgálnia.

Indruch Beáta

Felhasznált irodalom:

Merry Fitzgerald – To Sleep, Perchance To Dream: From involuntary twitches to wide-open eyes, when to worry about your dog’s dream state

Merry Fitzgerald D.V.M. – Állatorvos-doktor: https://www.fitzgeraldveterinary.com/

Previous «
Next »