[uam_ad id="3387"]

Kuvasz

A kuvasz ősi magyar pásztorkutyafajta. Egyesek szerint a vándorló magyarokkal, mások szerint a hunokkal került a Kárpát-medencébe. A kuvasz valaha őrző-védő szolgálatot látott el a nyáj mellett, csakúgy, mint a komondor. Méltó ellenfele volt a jószágot veszélyeztető támadóknak. A pásztorkodás megszűnésével a tanyák és a vidéki kúriák nyájőrző kutyája lett, ma házak és gazdaságok őrzésére használják.

Megjelenése tetszetős, nemességet, erőt, bátorságot sugároz. Nagytermetű kutya, általában 70 cm marmagasságú. Szőrzete fehér vagy elefántcsont színű, enyhén hullámos lefutású, jellegzetes kuvasz szőrzet. Rendkívül értelmes, könnyen kiképezhető, bátor, harcias, kemény kutya. Idegenekkel szemben alapvetően bizalmatlan, általában „egygazdás”. Hűséges, de nem kedveskedő, sokan a legszebb magyar pásztorkutyának tartják.

Tetszetős külseje nemességet, egyúttal rendkívüli erőt árul el. Különleges jelleme az évezredek óta génjeiben hordozott szabadság szeretete, nagy fokú önállósága. Mindenképpen kutyához értő, következetes gazdát követel.

Previous «
Next »