[uam_ad id="3387"]

Mi a kennel köhögés?

A kennel köhögés a kutyák légzőszerv rendszerének rendkívül ragályos betegsége. Bármely életkorú kutyát megbetegíthet, egyik jellemző tünete pedig az érdes, száraz, görcsös köhögés, amely nagyon hasonlít az ember szamárköhögéséhez.

A betegség kórokozói több baktérium és vírus – köztük a Bordetella bronchiseptica és a kutya parainfluenza vírusa – szerepel. A köhögés több hétig eltarthat, ezalatt pedig súlyosabb szövődmények – például tüdőgyulladás – is kialakulhatnak. Kölykök vagy idősebb kutyák, illetve egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyák esetében e szövődmények esetenként végzetes kimenetelűek.

Hogyan kaphatja el a kutyám ezt a betegséget?

A kennel köhögés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen „orr az orrhoz” érintkezéssel kutyáról kutyára terjedő betegség.

A kutyák akkor és ott vannak kitéve a fertőzés veszélyének, amikor és ahol több kutya találkozik: kutyapanziókban, kennelekben, kiállításokon, kutyaiskolákban, a parkban.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre?

Ha a betegség már kialakult kutya meggyógyítása érdekében azon túlmenőleg, hogy a lehető legnagyobb kényelmet, meleget, pormentes környezetet biztosítjuk számára és próbáljuk csillapítani a köhögését, szükségessé válik az antibiotikum és gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés akár hosszú heteken keresztül.

Súlyosabb esetekben még további gyógyszerek adására is szükség lehet a másodlagosan kialakult szövődmények leküzdésére. A betegség általában néhány hét alatt magától gyógyul, de mindenképpen rendkívül kellemetlen élmény a kutya és gazdája számára egyaránt.

Jobb megelőzni, mint gyógyítani!

Ha kutyája közeli érintkezésbe kerül más kutyákkal, meg kell fontolnia a vakcinával történő immunizálását. Többfajta megoldás tudnak nyújtani az állatorvosi rendelők. Létezik orrba adandó vakcina, amelyet a kutya egyik orrnyílásába kell juttatni, serkenti a Bordetella bronchiseptica és a kutya para-influenzavírus – a kennelköhögés két fő kórokozója – elleni immunitás kialakulását. A beadást követően egy teljes éven át tartó folyamatosa védettséget biztosít a betegség ellen. Az orrba adható vakcinával elkerülhető a szúrás kellemetlensége.

A kutyapanziókban elhelyezésre kerülő, kutyaiskolába járó vagy kiállításokon részt vevő kutyák immunizálása nagyon ajánlott. A legtöbb kutyapanzióban ma már megkövetelik a kutyák vakcinázásának igazolását.

A vakcinázásról és annak előnyeiről kérdezze meg állatorvosát!

Forrás: MSD

Previous «
Next »