[uam_ad id="3387"]

Orosz Agár – Barzoj

Az Orosz Agár közel kilenc évszázadon keresztül szorosan összefonódott hazája, Oroszország történelmével és kultúrájával. A művészek szívesen készítettek szobrokat, festményeket erről a fantasztikus kutyafajtáról, amelynek nem csak a múltja, de a megjelenése is igazán arisztokratikus. A XI. században a Kiev-i herceg lánya, Anna Iaroslavna I. Henrikkel kötött házassága idején három Barzojt vitt magával. Olyan ismert emberek (pld írók, cárok) is a Barzojt választották, mint Puskin, Turgenjev, II. Miklós, Nagy Péter és IV. Iván Vasziljevics illetve az igazán híres (néhai kötelező olvasmány) a Háború és Béke című könyv írója: Lev Nyikolajevics Tolsztoj. 1917-ben Nyikolaj Nyikolajevics nagyherceg és Dimitri Valtsevin megalapították a Persinon Kennelt, amelynek nagy szerepe volt a fajta elterjedésében. Több feljegyzés is bizonyítja, hogy évszázadok óta tenyésztette az orosz arisztokrácia ezt az elegáns, mégis erős vadászkutyát.

Megjelenése igazán elegáns, sokan ’törékenynek’ feltételezik, azonban a látszat néha csal, ez az elegáns külső, hosszú szőrzet egy izmos-, bátor belsőt fed. Nagyon kitartó és önfejű fajta, egygazdás. A XVIII. században a nemesség igen kedvelt programja volt a hajtóvadászat, kimondottan Nyúl-, Róka- és Farkasok vadászatára tenyésztették a Barzojt.

Az Amerika-, Anglia-, Német- és Franciaországba importált egyedeknek nagy szerepe volt a fajta fennmaradásában, miután a nép a nemesség agarai szinte minden egyedét kiirtották, ez után a kihalás fenyegette ezt a csodás fajtát.
Napjainkban szinte minden országban megtalálható. Eléggé „megosztja” azt emberek véleményét, van aki a világ egyik legnagyobb csodájának tartja és van akit egyáltalán nem fog meg, sőt.

Nevelésében kimondottan a dicsérettel való tanítás az egyetlen megoldás, nem viseli el, ha durván bánnak vele. A Barzojnak szüksége van sok törődésre, -szeretetre gazdájától, olykor egy kis magányra is. Idegenekkel szemben kicsit barátságtalannak tűnhet, igazi elérhetetlen arisztokrata. Családját, falkáját védelmezi, amennyiben ’harcra adja fejét’ gyors- és erős ellenfél, aki nem ismer megállást. Kiváló versenyzők Coursingen és Körpályán egyaránt.

A Barzoj az FCI besorolásában a X. fajtacsoport, az Agarak csoportjába tartozik, ezen belül az 1. szekcióba, a Hosszúszőrű Agarak közé sorolja.
Egészséges fajta, két egészségügyi vizsgálat szükséges számára, a Degeneratív Mielopátia (DM) illetve szívultrahang.

 

Balkányi Ágnes
Triumphator FCI Barzoi kennel

http://www.barsoi.hu/

Previous «
Next »