[uam_ad id="3387"]

Uszkár

A kutyavilág legváltozatosabb fajtája. Jelenleg öt színben, és négy méretben tenyésztik, és akkor még nem szóltunk az FCI által el nem ismert színváltozatokról. Az elismert színek közül ősi színek a fekete, a fehér és a barna, később fogadták el a szürke (ezüst) és a fawn (apricot, red) színeket. Méret szerint a legkisebb a toy, ők 28 cm alattiak, ideális a 25. A törpe uszkárok 28-35 cm közöttiek, a közepek 35-45 cm magasak. Az óriás uszkár marmagassága 45-60 cm-ig terjed, + 2cm esetleg még megengedett.

Társasági kutya, de nagyon sokrétűen használható, ösztönerős fajta. Kimagasló intelligenciája miatt szinte bármilyen kutyás életmódprogram, sport  lelkes résztvevője. Semmiképpen nem plüss díszkutya, szeret dolgozni, szívesen tanul.

Szőrzete rendszeres otthoni, és kozmetikai ápolást igényel. A kiállításokon általában a nagyobb szőrű, un. oroszlános fazonok az előnyösebbek, legelterjedtebb a puppy-clip, és a kontinentális. Kedvenceknek a legáltalánosabb fazon a modern, ahol a testen rövidebb, a fejen, farkon és a lábakon hosszabb a szőr. Kiállításokon kívül a standard fazonoktól szabadon el lehet térni, a lehetőségek határtalanok, de az uszkár szőrét minden fazonban rendszeresen kozmetikázni kell.

Csóka Krisztina

http://www.damona.hu

 

Previous «
Next »