[uam_ad id="3387"]

Whippet

A „Whippet angol fajta”, kezdik sokan a fajtával foglalkozó cikkeket, és nem is tévednek sokat: a fajta a szigetország északi részén, a XIX. században alakult ki oly módon, hogy a nagytestű angol agarat (Greyhound) különféle terrierekkel keresztezték egy kicsi és gyors, nyulak és más kisebb vadállatok elfogására alkalmas agár létrehozása érdekében. A fajta „nemesítői” Liverpool és Manchester környékén élő gyári munkások és bányászok voltak, így a korai Whippetek a „szegény ember angol agarai” voltak. A gazdák a szabadnapjaikon legelőkön, vagy egyszerűen az utcán versenyeztették a Whippeteiket, általában 200 yard hosszú egyenes szakaszokon, melynek a végén rongydarabot rázó személy állt a kutyák motiválására (ún. „rag race”).

Az angol eredet tehát nem vitás, azt azonban kevesen tudják, hogy nem a Kennel Club of England, hanem az American Kennel Club volt az első a fajta elismerésében, 1888-ban; az angol elismerés még 2 évet váratott magára (1891.). Így tehát a Whippet leginkább anglo-amerikai fajta.A Whippet napjainkban világszerte talán a legnépszerűbb agár. Viszonylag kis mérete, rövid szőre, sportosan elegáns megjelenése és sokoldalúsága remek társsá teszi. Rendkívül elterjedt Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, és Nyugat-Európa több országában; hazánkban kevéssé ismert.A fajtaleírás részletességének mellőzésével következzék néhány küllemi ismérv: a Whippet közepes méretű, elegáns összképet mutató agár, mely megjelenésével dinamizmust, erőt és sportosságot sugároz. Ehhez mérten még a nem aktívan sportoló Whippeteknél is elvárt a harmonikus izomzat. A lendületes mozgás alapkövetelmény. A Whippet gyorsaságra termett, így minden olyan küllemi extremitást kerülni kell, amely ebben akadályozza. A külső szemlélő számára a legjellegzetesebb vonás a felhúzott has, amely az összes agárfajta közül a Whippeteknél, és a Kis Olasz Agaraknál a legkifejezettebb. A túlságosan ívelt, korábban néha kifejezetten „púpos” benyomást keltő felső vonal a fajta fejlődése során eltűnt, hogy napjainkra egy elegáns ívnek adjon helyt. Az alsó és felső vonal által adott finom, túlzásoktól mentes kontúr a Whippet harmonikus megjelenésének záloga. A testarányoknál is megfigyelhető egy határozott változás: míg korábban a rövidebb, magasabbra állított (hosszabb lábú) Whippetek domináltak, mára a kvadratikus formát felváltani látszik egy, a marmagasságnál valamivel hosszabb törzzsel, és a végtagok hossza-, valamint a mar, és a mellkas legmélyebb pontja közötti fele-fele aránnyal leírható megjelenés.A Whippetek színe a feketétől (solid black) a valódi fehérig (solid white) terjedő palettán számos változatban fordul elő; így például a fakó (fawn) különböző változatai, tigriscsíkos (brindle), vörös (red), krém (cream) és így tovább, mindez több-kevesebb fehér jeggyel. A szemek színének mindig a szőrzet színével kell harmonizálnia.

Végül pár szó a Whippetek fejéről, amely alapvetően ék alakú agárfej, élénk és értelmes kifejezéssel, hosszú arcorri résszel, enyhe stoppal. Az összképet tekintve nagyon fontos, hogy úgynevezett „rózsafül” a kívánatos; a fül nem lehet erős porcú, felálló, vagy éppen túl húsos.

A kifejezetten küllemre szelektált (ún. show-típusú) és versenyzésre tenyésztett Whippetek megjelenése eltéréseket mutathat.

A Whippetek élénk, sportos, temperamentumos kutyák, ugyanakkor barátságosak – bár a többi agárfajtához hasonlóan idegenekkel enyhén tartózkodóak lehetnek – és általában csendesek. Az agarakkal szemben megnyilvánuló előítéletekkel ellentétben nagyon intelligensek, könnyen és élvezettel tanulnak, de kevéssé szervilisek. Jobban szeretik a kötetlenebb, kreatívabb feladatokat, amiknek a kitalálásában ők maguk is részt vehetnek; gondolkodásuk ugyanis meglepően önálló.

A Whippetek a lakásban többnyire alszanak, szinte észrevétlenek, ugyanakkor a szabadban robbanékonyak, aktívak. Erős űzőösztönnel rendelkeznek, ezért a legtöbb Whippet élvezi az ovális pályán rendezett agárversenyt, vagy a kötetlenebb mezei versenyt: a coursing-et, de szinte bármilyen kutyás sportban helyt állnak, legyen az agility, vagy éppen frisbee.  A Whippet – a testméretéhez képest – a leggyorsabb agár!

A Whippet lakásban tartható és tartandó agár, még akkor is, ha ehhez a lakáshoz történetesen kert is tartozik. Utóbbinak a Whippet nagyon örül, de a legtöbb időt akkor sem ott, hanem a kedvenc kanapéján tölti, alvással. Nagyon nehezen beszélhető le a bútoraink – így az ágyunk – használatáról, tehát az, aki nem szeretne agarat a kanapéján vagy a takarója alatt, ne válassza ezt a fajtát.

A közhiedelemmel ellentétben a Whippetek nem igényelnek – időtartamát tekintve –  több mozgást, mint más fajták egyedei, de intenzitásában igen; biztonságos, nagy terület szükséges a lakóhely közelében, ahol agarunk kedvére kipróbálhatja legendás gyorsaságát nap mint nap. A Whippetek nagyon erős űzőösztönére figyelemmel mindig gondolnunk kell arra, hogy kis állatok, madarak után eliramodhat az agarunk, és ez adott esetben – például közút közelében – veszélyes is lehet.

A Whippet gazdájához nagyon ragaszkodik; kibírja ugyan, de nem szereti a hosszas egyedüllétet. Olyan gazdához való, aki nem tölt túl sok időt távol az otthonától, esetleg magával tudja vinni munkahelyére.

Gyerekekkel és háziállatokkal általában jól összeszoktatható, de soha nem szabad elfelejteni, hogy a Whippetnél a játék néha hevessé válhat, és hogy a fajta alapvetően vadászatra termett, így indokolt a körültekintés.

A mindennapi gondozás körében a karmok rendszeres vágására vagy csiszolására, illetve a fogkövesedés megelőzésére, a kialakult fogkő eltávolítására kell figyelni.

A Whippetek nagyon egészséges agarak, 12-14 éves korukig is élnek, ugyanakkor elvétve előfordulnak örökletes szív- és szembetegségek. Az ezekre való szűrés Európa egy fajtaklubjánál sem kötelező, de mindenütt ajánlják.

Magyarországon a fajtát a debreceni Szilágyi-házaspár honosította meg (Országjáró kennel) az 1970-es években, és sokáig ők voltak az egyedüli hazai tenyésztők. Napjainkban már nem aktívak.

Az ezredforduló körüli hazai Whippetes kiállítási életben említésre érdemes az Albion Kids kennel (Csanálosi Istvánné), melynek alapító szukája Int.CH Dévaj Iris volt. Bár a kennelben csak egy alom született, ebből három Champion került ki, és egyben az első hazai Best In Show helyezett (CH Almira of Albion Kids), valamint az első olyan magyar tenyésztésű Whippet is, melyet Európa Kiállításon osztályában helyeztek (Tulln, 2005, CH Arthur of Albion Kids, fiatal osztály K2). Korábban ilyen eredményt magyar Whippet nem ért el.

Hosszabb múltra tekinthet vissza a jelenleg is tenyésztő Tisza-parti kennel (Bácskainé Kárpáti Katalin és Bácskai Zsolt). Az 1985-ben alapított kennelben 14 éve foglalkoznak Whippettel. Az első 10 év kiállítási eredményeinek köszönhetően Aranykoszorús Mestertenyésztői címet értek el. Az utóbbi években elsősorban az agaras sport, a coursing irányába fordultak. Lucky Asterix nevű kanjukkal 2009-ben a Coursing Európakupán második helyezést értek el. Kutyáik sikeresen szerepelnek a külföldi coursing versenyeken Európa-szerte (Olaszországban, Svájcban, Szlovéniában, Ausztriában). Az idén Hollandiában a Coursing Európa Bajnokságon Tisza-parti Szélvész Pan nevű kutyájuk 8. helyezést ért el. A Dévaj kennel (Szanka Judit és Mayer Péter) 1988 óta tenyészt Whippetet. Elsősorban belga vonalakra alapoznak, igyekezve Európa leggyorsabb agaraival fedeztetni. Az elmúlt évek országos bajnokai mellett Európa és Világbajnokokat is magunkénak mondhatnak. Vallják, hogy a jó teljesítményhez hozzátartozik a külső és belső egyensúly. A jó versenyeredmények mellett HCH és ICH címeket is mondhat magának a kennel. Az évek során sikerült felzárkózniuk Európa legnagyobb tenyészetei közé, de amire igazán büszkék, hogy a kennel Európa legmegbízhatóbbjai közé tartozik. Whippetjeik lakásban élnek, legidősebb a 16 éves belga import szuka, Merlene Ottey Greengrocer. Szoros kapcsolatot tartanak fenn a tőlük elkerült Whippetek gazdáival és a legtöbb jó nevű tenyészettel. Híres Dévajok: Dévaj Pegazus: Európa Bajnok 2008., Dévaj Tara: Európa Bajnok Profi és FCI 2009., Dévaj Viktor: Világbajnok 2010., Dévaj Viktor: „100 éves az FCI” Jubileumi Bajnok 2011.

Néhány éve megjelent pár fiatal, de a fajtára kellő alázattal tekintő és elhivatott tenyésztő; az „új generáció”. Még rövid történettel a hátuk mögött, de a „régiekhez” csatlakozva ők is azon dolgoznak, hogy a magyar Whippetek helyt álljanak a komoly kihívást jelentő európai mezőnyben. Ide tartozik a legkiválóbb angol vérvonalakra építkező New Hybrid kennel (Tóth Erzsébet), amelynek Shadow nevű import szukája az ország egyetlen, teljes angol pedigree-vel rendelkező Whippete, kimagasló kiállítási eredményekkel. A fajtát 2004. óta tartó, eddig három almot tenyésztő kennel utolsó alma a legsikeresebb: anyjuk eredményeit túlszárnyalva számos magyar és külföldi CACIB, speciál- és klubkiállítás, illetve fiatal és felnőtt BOG és BIS helyezettjei és győztesei. Habár már az első alomban is született olyan kan, amely méltán érdemelte ki Nyugat-Európa érdeklődését és Hollandiában fedezett, az utolsó alomból való a 2010-es év TOP Whippete CH New Hibryd Chrome Cyclon is, emellett még három Champion és CH-várományos, több országban. A Pastelpearl Whippet kennel alapítója (Dr. Róka Miklós) 2005-ben szeretett bele a fajtába. Jelenleg 3 generáció, 9 Whippet él a családdal egy fedél alatt. A tenyészet mottója: elegáns testben harmonikus lélek. Ezt igazolják a kiállítási eredmények – a kennel büszkesége Pastelpearl Peacock Pancy Eurodogshow 2010. Celje fiatal osztály K2 – és a baráti kapcsolat az elégedett gazdikkal. A Sophie’s Pearl szibériai husky tenyészet (Béres Gyöngyi és Gombai Zsófia) 2006-ban bővült egy Whippet szukával, Divával, aki a világhírű belga Boxing Helena’s kennelből érkezett Magyarországra. Diva nemcsak kimagasló küllemű kutya, de a tenyésztésben is maradandót alkotott. Jelenleg 4 országban élnek utódai, akik számtalan kiállítási címmel (2010. Év kutyája, 3x HCH, sokszoros BOB, BOG győzelem) rendelkeznek. A bohém nevű PetrezselyemProjekt (Dr. Mózes Annamária és Homonna László) az Egyesült Államokból importált, Európában korábban jelen nem levő vérvonalra épít. A kennel második almából a fajta mindkét őshazájába, Nagy-Britanniába és az USA-ba is exportált Whippetet. Utóbbi amerikai speciálkiállításon fajtagyőztes és csoport második lett (PetrezselyemProjekt Scarborough Fair at Lightfall), míg testvére, CH PetrezselyemProjekt Free Tibet „Tara” az első olyan magyar tenyésztésű Whippet, mely osztályt nyert Világkiállításon (Pozsony, 2009.), és első Magyarországon született Whippetként vett részt a 2011. évi angliai Crufts-on. Tara a 2010-es év TOP Junior Whippete lett Magyarországon.

PetrezselyemProjekt
Dr. Mózes Annamária és Homonna László

Previous «
Next »