[uam_ad id="3387"]

Halszagú a kutyám, mit tegyek?😱

A kutyafürdetés csodálatos kalandjai

Képzeljétek, hogy jártam egyszer. Pár évvel ezelőtt a tavasz a beköszöntével nagyon gyorsan tört ránk a nyári hőség, és hát mit lehet ilyenkor tenni? Kezdetét veszik az óriási séták, irány a Duna-part! Na de, a hirtelen jött meleg nem csak az embereknek ártott meg, hanem a folyó ökoszisztémáját is felborította, ezért néhány méterenként sajnos döglött halak hevertek a parton. A „halszag” a víz mellett nem volt meglepő, de – mint várható volt – a tetemeket a kutyám hamarabb észrevette, mint én. Mit tesz ilyenkor egy „aprócska” közel 30 kilós XL pitbull kutya? Persze, hogy odafut éééés már hempereg is a döglött halba.

Nos, hát nem voltam boldog, ellentétben a bájos, báránylelkű „kis”kutyámmal (kép a cikk végén). Ami viszont a tetem-tekergődzésnél is frusztráltabbá tett: a szag, amit egyszerűen képtelen voltam tűrni…és eltüntetni. Úgy érzem, ez a veszély nem csak engem fenyeget, ezért az alábbiakban kivesézem kicsit a Fürödjön a kutya vagy ne? témát.

Fürdetnem kell egyáltalán a kutyámat?

Az emberekkel ellentétben a kutyáknak nincs szükségük napi fürdésre. Ettől függetlenül a rendszeres tisztálkodás fontos szerepet játszik és a fürdetés gyakorisága a kutya fajtájától is függ. A jó hír az, hogy a hosszú szőrű kutyáknak ritkán van szükségük több habos kalandra évente két-három alkalomnál. A legtöbb esetben elég csak a tappancsokat lemosni. Természetesen, ha valami kellemetlenbe hempergett – például haltetembe ugye-, orvosi kezelés alatt áll, ne adj’ Isten bolhás lesz, vagy csak egy kicsit „fura” a szaga, akkor bizony fürdetésre van szükség.

 

A rövid szőrű kutyák is elvannak fürdetés nélkül egy darabig, kivéve, ha nagyon bepiszkolódnak vagy kellemetlen szagúak lesznek (apropó, borult már a kutyátokra olyan 20 liternyi még éppen folyós kocsonya?). A rövid szőrű fajták többségénél általában havonta egyszeri fürdés elegendő. A víztaszító- és a vastag szőrű kutyáknak is kevesebb alkalomra van szükségük. Csak akkor küld a zuhany alá őket, ha feltétlenül muszáj, különben könnyen eltávolítod a természetes olajokat a szőrzetükből, ami irritációt okozhat.

Felkészülés a fürdőzésre

Mielőtt megnyitnád a csapot, érdemes mindent előkészíteni. Íme, amire szükséged lesz:

 • Kutyasampon: Embereknek való sampon helyett mindig kifejezetten kutyáknak készült szert használj! Próbálj meg olyat találni, amelynek semleges a pH-értéke, és nincsenek benne mesterséges színezékek vagy illatanyagok.
 • A megfelelő helyszín: Kistestű kutyákat a kézmosó csap alatt is megfürdethetsz. A nagyobb kutyáknak több helyre van szükségük, így a zuhanyzó vagy a fürdőkád ideális lehet. Tegyél a kád vagy mosdó aljára egy törölközőt vagy gumiszőnyeget, hogy a kutyád ne csúszkáljon. Válassz olyan helyet, ahol biztonságban érzi magát.
 • Minden a helyén: A fürdés megkezdése előtt rendezz el mindent a közeletekben. Szükséged lesz rengeteg tiszta törölközőre, és nem árt bezárni az ajtókat, hogy a kutyád ne a kanapéra rohanjon, amint végzel.

Fürdetés lépésről lépésre

Kövesd ezt az útmutatót, hogy a lehető legkevesebb drámával fürdesd meg a kutyádat:

 • Nyugtasd meg a kutyádat: Sok kutyának rémálom a fürdés. Fontos, hogy érezze, törődsz vele. Beszélgess hozzá nyugtató hangon a fürdés előtt, alatt és után is. Sőt, egy finom falattal is motiválhatod a jó viselkedésért!
 • Első lépés a fésülködés: Távolítsd el a gubancokat és csomókat a szőrből, hogy a víz ne okozzon irritációt a bőrén.
 • Fontos a hőmérséklet: Ellenőrizd a víz hőmérsékletét, kellemesen melegnek kell lennie.
 • Jöhet az áztatás: Alaposan vizezd a kutya testét meleg vízzel, hogy teljesen átnedvesedjen, különösen alul.
 • Samponos masszázs: Nyomj egy kis mennyiségű sampont a kezedbe, majd masszírozd be a kutya szőrébe, amíg habos nem lesz. Figyelj, hogy a fejét és a pofiját kerüld, nehogy sampon kerüljön a szemébe.
 • Arctisztítás nedves ruhával: Ha a kutya arca is koszos, töröld át egy nedves ruhával. Kerüld a sampont és szappant az arcán!
 • Alapos öblítés: Fontos, hogy a kutyát langyos vízzel alaposan leöblítsd. A szappanmaradványok irritálhatják a bőrét, ezért légy körültekintő az öblítésnél.
 • Szárítás törölközővel és (opcionálisan) szárítóval: Törölközővel szárítsd meg alaposan a kutyát. Használhatsz hajszárítót is, de a legalacsonyabb fokozaton, messze tartva a bőrétől, és folyamatosan mozgatva, hogy ne égessen meg egyetlen pontot sem.
 • Jutalmazd meg a jókutyát: A fürdés után dicsérd meg lelkesen a kutyádat! Egy finom falattal sem ártasz, hiszen értékeled az együttműködését.

Plusz 1 tipp: Mielőtt önálló sétára ereszted az ebet, győződj meg a halmentességről! (És persze arról is, hogy nincs-e körülöttetek konkurencia! Légy kellő képpen körültekintő és szabálykövető, nyílt terepen sose sétáltass póráz nélkül!)

Az érintett halas eb, Hael. 10 éves fajtatiszta „XL” Amerikai Pitbull Terrier. (A kép további felhasználása engedélyköteles!)

 

Previous «