[uam_ad id="3387"]
 • Főoldal
 • >
 • News
 • >
 • Sorsfordító adományok – 700 menhelyi kutya élete változott meg

Sorsfordító adományok – 700 menhelyi kutya élete változott meg

Vidéki menhelyek sok éve dédelgetett álma teljesült – 28 helyre érkezett tényleges anyagi segítség

A magyarországi menhelyek működését hónapról hónapra a működéshez szükséges bizonytalanság jellemzi. Nagyobb beruházásról, fejlesztésről, csak álmodoznak. A 2018 nyarán elindult Kutyaszemmel program erre a problémára válaszolva a menhelyi kutyák és a menhelyek helyzetének javítását tűzte ki célul.

A Cofidis Magyarország által 2018 év elején elkészített Kutyaszemmel országos reprezentatív kutatás eredményeiből egyértelműen látszik, hogy nincs biztosítva rendszeres támogatás a menhelyek számára. Az állam és a vállalatok csak pár %-ban segítik a munkájukat. A magyarországi állatotthonok, állatvédő szervezetek alkalmi támogatásokból tartják fenn magukat.  Egyre több menhely számol be a nehezedő körülményekről: nem tudják befogadni a felesleges szaporulatokból áramló és kóbor kutyákat, valamint nehezen finanszírozzák az állatok gondozását, egészségügyi ellátását is.

A vállalat elköteleződésének, anyagi felajánlásának és a kutyabarát közösségek adományainak köszönhetően 2018-ban több, mint 7 millió forint gyűlt össze a program keretében, ami mind menhelyek kaptak meg.

Az adomány közösségünk közreműködésével került a legmegfelelőbb helyekre, melyek jellemzően vidéki, telephellyel rendelkező menhelyek voltak. A pénzösszeget 28 különböző vidéki állatvédő szervezet kapta meg. Az összegyűlt adományokon kívül egy autót is a kapott az egyesület, amivel szintén az országos menhelyhálózat működését segítik év eleje óta.

A menhelyek az adományok legnagyobb részét infrastrukturális beruházásokra fordították. Így kapott a sátoraljaújhelyi menhely melegedőt; így érkezett olyan tároló a karcagi menhelyre, amiben biztonságosan tárolhatják a szükséges eszközöket, élelmet. Így tudott a mátészalkai menhely egy nagyobb összeget orvosi költségekre fordítani; és így bővült a nyírmadai menhely egy csodaszép kennelsorral a régi életveszélyes helyett. Ezáltal kapott a kisvárdai menhely új tetőszerkezetet, ami alá akár hófúvásban akár 40 fokos melegben behúzódhatnak a kutyusok és így került az ózdi menhelyre új szivattyú és fertőtlenítőgép.  Az ezen kívül fennmaradó összeg fedezte a kutyusok egészségügyi költségeit, kutyatápját és a kutyák ellátásához szükséges eszközöket (talicska, utánfutó, chipleolvasó).

„Kutyaszámokban” még kifejezőbb, mit is jelentett a segítség:

 • 560 kutya esett át parazitamentesítésen és oltáson
 • 120 kutya egészségügyi ellátásához szükséges gyógyszert, állategészségügyi terméket vettünk
 • 30 olyan idős, sérült, beteg vagy különleges ápolást igénylő kutyust tudtunk speciálisan elhelyezni
 • 8 kutya kapott életmentő beavatkozást
 • 34 db speciálisan menhelyi körülményekre alkalmas kutyaház készült el
 • 250 kg kutyatápot vásároltunk (köztük speciális vese, allergén és erősítő tápokat is)

„Közösségünk az indulás óta azzal a szemlélettel dolgozik, hogy tevékenységünkkel felhívjuk a figyelmet a vidéki menhelyek kilátástalan helyzetére. Az általunk kiosztott adományok mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden menhely a saját környezetében is megtalálja a saját támogatói körét. Jelenleg egy olyan programon dolgozunk, ami azoknak a kutyáknak ad esélyt a gazdisodásra, amelyek évek óta a menhelyen élnek. Sajnos sok helyen nagyon alacsony az örökbefogadási arány, ezen szeretnénk segíteni.” – mondta el Wieden Kriszta a Hangya Közösség képviselője.

Az adománygyűjtés menetéről: A Cofidis zászlajára tűzte a szakemberek által említett problémák enyhítését, így a Kutyaszemmel program keretein belül 5 millió forintos pénzadománnyal segítette a vidéki menhelyeket. Mindemellett 2018 novemberében a vállalat a kutyabarát lakosságot bevonva közösségi adományozó kampányt indított. Az összefogásnak köszönhetően további 1 millió forint gyűlt össze a menhelyek számára. Ezt az összeget a Cofidis a kampány végén megduplázta, így a tényleges adomány elérte a 2 millió forintot. A pénzösszegek mellett egy tárgyi segítség is érkezett a Hangya Közösségnek: egy kutyák számára alkalmas „Menhely Expresz”, gépjármű.

A Hangya Közösségről: 2010-ben alakult meg, alulról építkező kezdeményezésből, mára hivatalos szervezetként folytatva munkát. Közel 220 szervezettel tartják a kapcsolatot, akiket tárgyi adományok mellett szakmai tanácsokkal, jogi segítséggel is támogatnak. Céljaik között szerepel a menhelyek működésének segítése, komplex rehabilitációs programmal. Nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletformálásra: a folyamatos probléma megoldás helyett a megelőzésre irányítva a figyelmet. Nagy önkéntes bázist mozgatva szerveznek közösségi programokat családok, nyugdíjasok, gyerekek számára. Adó 1% felajánlásához: Hangya Közösség Alapítvány: 18732993-1-42.

Previous «
Next »