Nem volt elég a karácsonyi-szilveszteri sütés-főzés? Felfaltál már minden édességet, és a négylábú is kifogyott az ünnepi finomságokból? Ne menj tovább! Hoztunk nektek hat egészséges és házilag is könnyedén elkészíthető harapnivalót, ráadásul némelyiket te is bátran fogyaszthatod 😉
Mielőtt megmutatnánk a recepteket, nézzük át miért jobb az otthon elkészített jutalom(falat), mint a bolti:
- A házi készítésű eledel egészségesebb, mint a bolti opciók?
Igen! A házi készítésű kutyaeledel egészségesebb választás lehet a bolti opciókhoz képest, mert teljes mértékben kontrollálhatod az alapanyagok és hozzávalók minőségét. Ezáltal elkerülöd az adalékanyagokat, tartósítószereket és az eltúlzott só- vagy cukormennyiséget. Egészséges és tápláló hozzávalók felhasználásával biztosíthatod, hogy bundás barátod olyan csemegét kapjon, amely elősegíti általános jólétét.
- Az egyedi táplálkozási tervbe is beilleszthetem ezeket a finomságokat?
Abszolút! A házi készítésű kutyatáp egyik előnye, hogy testre szabható az kiskutyád egyedi táplálkozási igényeinek megfelelően. Legyen szó allergiáról, intoleranciáról vagy érzékenységről, kiválaszthatod azokat az összetevőket, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek. Ha kedvenced mondjuk gluténérzékeny, akkor a hagyományos liszteket helyettesítheted alternatív lisztekkel, például kókusz- vagy mandulaliszttel.
- Az otthon sütött falatkák beilleszthetők a tréningtervünkbe?
Teljes mértékben! Fantasztikus eszköz lehet a kiképzéshez és a pozitív megerősítéshez. A kutyák erősebben motiváltak az étel miatt, és a házi készítésű csemegeként használt jutalommal a tréningek kellemesebbek és hatékonyabbá válhatnak. A kulcs, hogy kis, falatnyi csemegék receptjét keresd, amelyeket kutyád gyorsan elfogyaszthat, lehetővé téve a gyors megerősítést a tréninggyakorlatok során.
- Vannak olyan összetevők, amelyeket kerülnöm kell a házi készítésű kutyatáp készítésekor?
Igen, van néhány olyan összetevő, amelyet kerülnöd kell az elkészítéskor. A leggyakoribb szereplők közé tartozik a csokoládé, a hagyma, a fokhagyma, a szőlő, a mazsola és a mesterséges édesítőszerek, mint a xilitol, mivel ezek mérgezőek a kutyák számára.
Ezenkívül bánj óvatosan a magas zsírtartalmú összetevőkkel, mivel a túlzott zsírfogyasztás emésztési problémákat okozhat!
- Hogyan kell tárolni ezeket az eleségeket?
A frissesség megőrzéséhez és a romlás megelőzéséhez fontos, hogy megfelelően tárold a házi készítésű kutyatápot. Miután a csemege teljesen kihűlt, tedd légmentesen záródó edénybe vagy simítózáras tasakba! Tartsd hűvös, száraz helyen, közvetlen napfénytől védve!
Ha párás környezetben éltek, hűtőbe vagy fagyasztóba is teheted, ezáltal meghosszabbíthatod az étel eltarthatóságát. Ne felejtsd el címkézni az edényt, tasakot, illetve mindenképp írd rá a csemege nevét és az elkészítés dátumát!
Azonban, mielőtt bármilyen otthoni kísérletezésbe fogsz, konzultálj az állatorvosotokkal és mindenképp tartsd szem előtt négylábú kedvenced étkezési és egészségügyi szükségleteit!
Mutatjuk a recepteket!
- Sajtos édesburgonya falatkák
Előkészületek | Elkészítés | Kész mennyiség |
20 perc | 3 óra | Felhasznált alapanyag függvénye |
Ha kedvenc négylábú pajtásod szereti a sajtot, akkor bolondulni fog ezekért a sajtos édesburgonya falatkákért. Egyszerűen csak vágd fel az édesburgonyát vékony karikákra, szórd meg egy kevés reszelt sajttal, és sütsd addig, amíg ropogós nem lesz. Ezek az egészséges rágcsálni valók nemcsak finomak, de tele vannak vitaminokkal és rostokkal is. Továbbá, remek alternatívát jelentenek a boltban vásárolt nyers bőr rágókáknak.
Hozzávalók:
2 nagy darab édesburgonya
Fél bögre alacsony zsírtartalmú reszelt sajt
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 120°C-ra.
- Mosd és pucold meg a burgonyákat. Ha kutyusod a puhább falatokat szereti, akkor negyedeld el a krumplit, majd vágd vékonyabb szeletekre. Keményebb textúráért vágd hosszabb, vastagabb hasábokra.
- Tedd a szeleteket egy keverőtálba és add hozzá az olajat. Forgasd a krumplikat úgy, hogy minden oldala vékonyan fedve legyen.
- Rendezd a burgonyát egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy nem érnek egymáshoz.
- Süsd az előmelegített sütőben ugyanazon a hőfokon 3 órán keresztül, félidőben ne felejtsd el a zöldséget átfordítani. Az így készült édesburgonya kellemesen rágósra aszalódik. A sütési idő variálásával különböző textúrájú finomságot kaphatsz.
- A sütés végeztével, még épphogy melegen szórd meg a reszelt sajttal. Mindenképp ellenőrizd, hogy kihűlt-e, mielőtt odaadod a kutyádnak!
Tápanyag tartalom / darab* | |||||
Kalória | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Rost | Cukor |
Kb. 30-40 | 1 g | 1 g | 6 g | 1 g | 2 g |
- Csirkés rizsgolyók
Előkészületek | Elkészítés | Kész mennyiség |
15 perc | 20 perc | Kb. 20 darab |
Ha kutyád húsőrült, akkor ezek a csirke- és rizsgolyók garantáltan felcsigázzák az ízlelőbimbóit. Kezdésnek főzz meg egy csirkemellet, míg puha nem lesz, majd aprítsd fel kisebb darabokra. Keverd össze a főtt rizzsel, egy kis csirkehúsleves hozzáadásával fokozhatod az ízét. Formázd a keveréket kis golyóvá, és süsd meg, amíg kívül ropogós nem lesz.
Hozzávalók:
1 bögre aprított főtt csirkemell
1 bögre főtt barnarizs
½ bögre főtt, tört édesburgonya
¼ bögre főtt, pépesített zöldborsó
1 nagyobb tojás
1 evőkanál friss, aprított petrezselyem (opcionális)
¼ bögre alacsony nátriumtartalmú, sótlan és hagymamentes húsleves
¼ bögre (vagy amennyit felvesz) zabliszt (a formázás könnyebbségéért)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a főtt csirkemellet, a főtt barna rizst, a pürésített édesburgonyát és a pürésített borsót.
- Egy külön tálban keverd össze a tojást és a friss petrezselymet, ha használsz hozzá. Ezután add hozzá az egyveleget a csirkés és rizses keverékhez, és alaposan keverd össze.
- Fokozatosan add hozzá a sómentes csirkehúslevest a keverékhez, és keverd, amíg egy nedves, koherens egyveleget kapsz.
- Kezd el a keveréket kis, falatnyi golyókká formálni. Ha a keverék túl nedves, adj hozzá egy kevés zablisztet, hogy jobban tapadjanak.
- Helyezd a formázott golyókat a tepsire.
- Süsd az előmelegített sütőben kb. 20 percig, vagy amíg a golyók szilárdak és enyhe barna színt kapnak.
- Tálalás előtt hagyd kihűlni a csirke- és rizsgolyókat!
Tápanyag tartalom / golyó* | |||||
Kalória | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Rost | Cukor |
Kb. 30-40 | 2 g | 1 g | 4 g | 1 g | 1 g |
- Répás ropogós
Előkészületek | Elkészítés | Kész mennyiség |
15 perc | 30 perc | Kb. 30 darab |
Ha egészséges és kielégítő rágcsálni valóra vágyik kedvenced, készítsd el ezeket a répa ropogósokat! A répa nemcsak jót tesz a kutyád fogainak, de tele van nélkülözhetetlen tápanyagokkal is. Reszelj le pár répát, keverd össze őket teljes kiőrlésű liszttel, friss petrezselyemmel és egy evőkanál mézzel. Süsd meg, amíg szépen meg nem pirulnak, és nézd, ahogy a négylábú barátod élvezettel rágcsálja ezeket a tápláló finomságokat.
Hozzávalók:
2 bögre teljes kiőrlésű liszt
1 bögre reszelt sárgarépa
¼ bögre natúr almapüré (hozzáadott cukor nélkül)
¼ bögre alacsony nátriumtartalmú, sótlan és hagymamentes hús- vagy zöldségleves
1 tojás
¼ bögre zabpehely
¼ bögre friss, aprított petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy keverőtálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet és a reszelt répát.
- Egy külön tálban keverd össze az almapürét, a hús- vagy zöldséglevest és a tojást.
- Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és alaposan keverd össze. Ha a tészta túl száraz, egy kis extra levest adhatsz hozzá.
- A tésztához add hozzá a zabpelyhet, és a finomra vágott friss petrezselymet az íz fokozásához.
- Nyújtsd ki a tésztát egy enyhén lisztes felületen körülbelül fél centi vastagságúra.
- Használj sütemény/pogácsa szaggatót vagy egy kést, és vágd apró formákra a kapott tésztát.
- Helyezd el egymástól pár centi távolságra a sütőtepsiben.
- Süsd az előmelegített sütőben kb. 30 percig, vagy amíg enyhén barna és ropogós lesz.
- Tálalás előtt hagyd kihűlni!
Tápanyag tartalom / darab* | |||||
Kalória | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Rost | Cukor |
Kb. 20-30 | 1 g | 0,5 g | 4 g | 0,5 g | 1 g |
- Sütőtökös muffin
Ki mondta, hogy a kutyák nem élvezhetik a muffinokat is? Kínáld meg a kutyádat ezekkel a tündéri süteményekkel. Keverd össze konzerv sütőtökpürét, teljes kiőrlésű lisztet, tojást és egy csipet fahéjat. Süsd meg a tésztát mini muffinokká, és kutyabarát mázhoz díszítsd egy kanál natúr joghurttal. Ezek a muffinok fantasztikus házi születésnapi csemegék is lehetnek!
Előkészületek | Elkészítés | Kész mennyiség |
15 perc | 25 perc | Kb. 12 darab |
Hozzávalók:
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
½ bögre zabpehely
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál őrölt fahéj
½ bögre sütőtökpüré (cukormentes)
¼ bögre almapüré (cukormentes)
¼ bögre méz
¼ bögre víz
2 tojás
½ bögre reszelt sárgarépa
½ bögre reszelt cukkini
¼ bögre alacsony zsírtartalmú görög joghurt (a díszítéshez, de elhagyható)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra és bélelj ki egy muffinsütőt muffinpapírral vagy vékonyan kend ki a vajjal.
- Egy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és az őrölt fahéjat.
- Egy másik tálban keverd össze a sütőtökpürét, az almapürét, a mézet, a vizet és a tojásokat.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, és keverd alaposan össze.
- keverd bele a reszelt répát és a cukkinit.
- Tölts meg minden muffinformát a tésztával kb. kétharmadig.
- Süsd az előmelegített sütőben kb. 25 percig, vagy szúrópróbáig.
- Ha megsültek a muffinok, vedd ki őket a formából és tedd egy tálcára hűlni. Mielőtt odaadod a kutyusnak, a papírt ne felejtsd el levenni!
Tápanyag tartalom / darab (a joghurt nélkül) * | |||||
Kalória | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Rost | Cukor |
Kb. 70-80 | 2 g | 1 g | 14 g | 2 g | 6 g |
- Lazacos ropogós
Ha a kutyád szereti a halat, imádni fogja ezeket a lazacos rágcsákat. Omega-3 zsírsavakban gazdag, ezáltal elősegíti a fényes szőrzetet, és támogatja az általános egészséget. Keverd össze a lazacot, a teljes kiőrlésű lisztet, egy felvert tojást és egy kevés vizet. Nyújtsd ki a tésztát, vágd vagy szaggasd ki, és süsd meg, amíg ropogós nem lesz. Ezek a csemegék nemcsak finomak, de egészségesek is.
Előkészületek | Elkészítés | Kész mennyiség |
15 perc | 2 óra | Kb. 40-50 darab |
Hozzávalók:
½ bögre friss lazac (természetesen konzerv is jó, de ügyelj az összetevőkre!)
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
1 bögre zabliszt
1 tojás
¼ bögre víz
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra.
- Egy turmixgépben keverd össze a lazacot, a teljes kiőrlésű lisztet, a zabpelyhet, a tojást és a vizet. Addig dolgozd, amíg megfelelő tésztaállagot kapsz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis vizet.
- Nyújtsd ki a tésztát egy lisztes felületen körülbelül fél centi vastagságúra.
- Használj kutyás szaggató formákat vagy bármilyen tetszőleges formát a csemege kivágásához. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süsd az előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, vagy amíg a csemege aranybarnára és ropogósra sül.
- Kapcsold ki a sütőt, és hagyd a finomságot kihűlni a tepsiben. Ez további 1-2 órát vehet igénybe.
- Miután teljesen kihűlt, tedd légmentesen záródó edénybe a hűtőszekrényben. Legfeljebb két hétig tárolható.
Tápanyag tartalom / darab* | |||||
Kalória | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Rost | Cukor |
Kb. 12 | 0,7 g | 0,5 g | 1,2 g | 0,2 g | 0 g
(A konzerves halnál eltérhet) |
- Májas fagyipálcák
Ez a csemege a forró nyári napokon a legélvezetesebb! Keverd össze a főtt májat, a sómentes húslevest és egy kevés vizet, amíg sima állagot nem kapsz. Öntsd a keveréket jégkockatartóba vagy fagylaltformába és fagyaszd le. Ezek a fagyasztott csemegék segítenek a kutyusod hűvösen és frissen tartani a hőségben.
Előkészületek | Elkészítés | Kész mennyiség |
10 perc | 4 óra vagy több | Kb. 6-8 darab |
Hozzávalók:
Kb. 20 dkg csirke vagy marhamáj
½ bögre víz
¼ bögre alacsony zsírtartalmú görög joghurt
¼ bögre friss vagy fagyasztott zöldborsó
Elkészítés:
- Egy közepes serpenyőben keverd össze a csirke- vagy marhahájat és a vizet.
- Forrald fel a keveréket, majd csökkentsd a hőt, fedd le, és párold körülbelül 10 percig, vagy amíg a máj teljesen meg nem fő.
- Vedd ki a májat a serpenyőből, és hagyd teljesen kihűlni.
- Ha a máj kihűlt, vágd kis darabokra.
- Egy turmixgépben vagy konyhai robotgépben keverd össze a főtt májat, a natúr görög joghurtot és a borsót. Keverd addig, amíg sima és homogén nem lesz.
- Öntsd a keveréket fagyiformákba vagy jégkockatartóba.
- Helyezd a formákat a fagyasztóba, és hagyd őket fagyni legalább 4 órán át, vagy amíg meg nem szilárdulnak.
- Ha megfagytak, vedd ki a formákból, és add a kutyusnak.
- A megmaradt darabokat légmentesen záródó edényben tárolhatod a fagyasztóban későbbi felhasználásra. Eltarthatóság maximum 2 hónap.
*Kérjük, vedd figyelembe, hogy a megadott tápértékek hozzávetőlegesek és eltérőek lehetnek a mennyiségtől és felhasznált alapanyagoktól függően. Mielőtt kutyádnak adnád, mindig vedd figyelembe a kutya méretét, táplálkozási szükségleteit és esetleges allergiáit. Ezek az egészséges kutyacsemegék mérsékelt mennyiségben, a kiegyensúlyozott étrend részeként adhatók. A készítmények nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálást! Ne feledd, hogy mielőtt új csemegét adnál kutyádnak konzultálj állatorvosotokkal, mivel az egyéni táplálkozási szükségletek méretétől, fajtájától és egészségi állapotától függően változhatnak.